Rörigt i Hong Kongs undre värld

FILMEN

I maffiavärlden kallas de "familjer", i den kinesiska organiserade brottlighetens värld heter de "triader". Den äldsta triaden i Hong Kong är Wo Shing och det är dags för maktskifte. I ena hörnet den respekterade Lok och i det andra den yngre, rebelliske Big D. De äldsta i triaden föredrar Lok och väljer honom till den nya ledaren.

Detta accepterar inte Big D och inleder ett motstånd som ställer till det i triaden. Polisen griper alla ledare och de äldre får medla mellan de båda makterna. Samtidigt är bådas underhuggare på jakt efter Drakhuvudet, en uråldig symbol för triaden. Loks ledarskap är inte riktigt godkänt innan han har Drakhuvudet i sin hand.

Där har ni upptakten för vad som kallas för "Hong Kongs 'Gudfadern'". Dessvärre kan "Election" inte mäta sig maffiafilmernas största klassiker. Filmen känns inte riktigt tillräckligt mörk eller så fräck som man hade hoppats på. Det blir nästan lite tv-filmskänsla där den råa attityden har fått stått tillbaka.

Stundtals är filmen oerhört rörig och det är i princip omöjligt att hålla isär alla underhuggare. Man vet inte vem som stödjer Lok och vem som stödjer Big D, speciellt som de byter inriktning stup i kvarten.

Filmen tar en oväntad vändning en dryg timme in i historien och avslutas med ett ganska oväntat, men inte alls förvånande slut. Det är en knappt godkänd film, utan den där riktiga maffiakänslan. Det finns betydligt bättre filmer om organiserad brottslighet.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av några trailers och en sju minuter lång "making of" som dock inte ger speciellt mycket inblick i hur filmen gjordes. Det är mest en kort förklaring av vad triaderna är och några citat från huvudrollsinnehavarna om hur deras karaktärer är. Regissören Johnny To säger att triaderna är en del av Hong Kongs kultur och att "alla" haft med dem att göra.

Det finns något intressant och otäckt i organiserad brottslighet, men den här filmen verkar mest bara skrapa på ytan utan att riktigt bjuda på en djupare inblick. Kanske beror det på att triadverksamheten är hemlig och okänd, men som tittare förtjänar man lite mer substans än vad "Election" kan erbjuda.


TRE SAKER

1. Omslaget stoltserar med citatet "Årets bästa film!" sagt av Quentin Tarantino i stor stil. Jag har ganska svårt att tro att detta verkligen var Tarantinos favorit vilket år han nu sa det.

2. Filmens ledmotiv är en fin liten kinesisk ballad i vad som skulle kunna beskrivas som schlagerstil. Helt opassande.

3. Corleone. Soprano. Där har ni ett par riktiga maffianamn. Lok, Big D, Whistler, Sparky, Dead Dog, Double East, Ice med mera heter de i den här filmen. Jag vet inte om det är ett gäng rappare eller överblivna X-men vi har att göra med.


ANDERS JAKOBSON (2006-11-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
The making of "Election", Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA