Emotionellt omtumlande kärlekshistoria

FILMEN

Nej, Jill Johnssons käcka countrypopdänga är inte ledmotiv till filmen. Originaltiteln till filmen är nämligen smått märkliga "Mozart and the whale", men "Crazy in love" är inte tagit helt ur luften - det var nämligen arbetstiteln på filmen.

Donald (Josh Hartnett) är autistisk och lider av Aspbergers. Hans gåva är ett otroligt sinne för siffror, vilket gjort att han fått jobb som taxichafför. Men det blir inte långvarigt. Han kraschar bilen och går bara därifrån. På fritiden leder han nämligen en grupp med andra autistiska människor, alla med sina olika specialliteter.

En dag har en ny tjej anslutit sig till gruppen. Isabelle (Radha Mitchell) har också Aspbergers med ett sinne för musik och konst. Donald och Isabelle har mycket gemensamt, men de är samtidigt olika. Han inåtvänd och rädd, hon öppen och frispråkig. De kompletterar varandra och förälskar sig i varandra.

Livet förändras för Donald, men det är inte alltid så lätt när två "onormala" ska verka som normala människor. Deras relation skakas om, osäkerheten stör kärleken och problemen hopar sig.

"Crazy in love" är en väldigt emotionellt omtumlande historia där man kastas fram och tillbaka mellan olika känslolägen. Jag blir förvånad av filmen - den var betydligt rikare än vad jag hade föreställt mig. Söt och ljuvlig och samtidigt skör och gripande.

Skådespelet är bländande. Jag antar att både Hartnett och Mitchell gjort mycket research innan de klev in i sina roller. Det kan kanske verka vara lätt att spela autistisk men det tror jag knappast att det är, i alla fall inte om man ska vara övertygande i sin roll. Karaktärerna är för övrigt baserade på ett verkligt par.

Filmen skulle ursprungligen regisserats av Steven Spielberg, men hamnade i stället i händerna på norska Peter Næss ("Elling") som USA-debuterar med denna film. All heder åt Næss, men om Spielberg hade haft sin namn på den här filmen hade den förmodligen haft en högre status, för det är den värd.

En av de bästa filmer jag sett i år.


EXTRAMATERIALET

Filmen kompletteras av en bra making of som bland annat fokuserar mycket på historien och speciellt på autism och Aspbergers. Men vi får också vara med under inspelningarna. Det är ganska roligt att Næss plockade med sig några av sina kompisar från Norge till crewet. Stor humor uppstår när Radha Mitchell härmar norsk accent.

DVD:n innehåller också en trailer till filmen och previews på några andra titlar.


TRE SAKER

1. Den märkliga originaltiteln får en fullt naturlig förklaring i filmen. Donald och Isabelle klär nämligen ut sig till en val och Mozart på Halloween.

2. Ljuvliga Radha Mitchell har kryddat sin roll med ett sådant där kort, aggressivt skratt som Mrs Krabbapel i "The Simpsons" vräker ur sig då och då.

3. Det är mycket trevlig musik i filmen. Att till exempel få höra The Polyphonic Sprees "Hold Me Now" förgyller både filmen och livet.


ANDERS JAKOBSON (2007-04-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Making of, theatrical trailer, previews
RECENSERAT DENNA DAG (7/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA