Trovärdig skräckis av lovande debutant

FILMEN

I ”Morden vid Wolf Creek” möter vi tre backpackers som bilar genom Australien. Ett stop på resan är kratern i Wolf Creek och där lägger naturligtvis bilen de tre färdas i av…och mitt i natten till råga på allt. Som tur är dyker den hjälpsamme Mick upp. Han erbjuder sig att bogsera dem till sin farm där han ska byta ut deras tändspole helt gratis.

Här borde det ju naturligtvis ringa en del varningsklockor men samtidigt har de inget val. De kan inte stanna mitt ute i ingenstans utan en bil som fungerar… så de följer med.

Väl framme hos Mike börjar han jobba med deras bil så de ska kunna åka vidare tidigt morgonen därpå medan de själva går och lägger sig. När de vaknar är situationen dock en helt annan. Det visar sig nämligen att Mick är allt annat än en hjälpsam person. Han är komplett galen och tänker nu ta ut sina sadistiskt perversa lustar på de tre ungdomarna.

Upplägget i den här filmen påminner om de flesta filmer i den här genren men faktum är att allt eftersom filmen fortgår märker man att ”Morden vid Wolf Creek” är annorlunda. Personligen är jag rätt nöjd med att man ett par gånger blir riktigt överraskad över vad som händer och allt blir plötsligt inte vad man trott. Sånt gillar jag.

Alla skådisarna är för mig okända men gör bra ifrån sig. Speciellt John Jarratt är riktigt bra. Han spelar den iskalle Mike på ett mycket övertygande sätt.

”Morden vid Wolf Creek” bygger på en verklig händelse och faktum är att man här lyckats komma ifrån det glattiga halvnakna som alltid brukar finnas i Hollywoodproduktioner och det gör att filmen känns rätt trovärdig, även om en del är lite väl tilltaget.


EXTRAMATERIALET

Här finns det rikt med extramaterial. Dels finns det kommentarer av Greg McLean, Matt Hearn, Cassandra Magrath och Kestie Morassi. Dels finns det en intervju med filmens stora stjärna John Jarratt som spelar Mike.

Den stora behållningen när det gäller extramaterialet är dock en ”making of”-dokumentär på inte mindre än 50 minuter. Här går man i genom allt från testfilmning av kläder till musiken. Mycket kul men den bör inte ses innan man sett filmen.

Sen har vi min lilla favorit också, borttagna scener. Här finns det speciellt en som heter "G'day" som är mycket underhållande.


TRE SAKER

1. ”Morden vid Wolf Creek” är regissören Greg McLeans första film. Väldigt imponerande.

2. Specialeffekterna är mycket välgjorda. Man har verkligen lyckats få det att se verkligt ut.

3. Nu hoppas jag bara att man inte förstör en mycket bra film men en uppföljare…


HANS-ÅKE LILJA (2006-07-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2006
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Trailer, Kommentarer från Greg McLean, Matt Hearn, Cassandra Magrath och Kestie Morassi, "The Making Of Wolf Creek", intervju med John Jarratt och borttagna scener.
Köp filmen hos:
Delning:

RECENSERAT DENNA DAG (14/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA