Explosioner, blod, sex och vansinne

FILMEN

Ibland hyr man en film bara baserat på omslagets löften om grym action. Inte sällan blir man lite besviken. 1997 släpptes "Dobermann" vars framsida utbrast "godkänd av censuren - helt utan klipp!" och det gjorde ju att det darrade lite extra i händerna på en gammal censurmotståndare som jag. Jag skulle inte bli besviken.

Den ökände bankrånaren Dobermann (Vincent Cassel, då relativt okänd) återvänder till Paris. Polisen har haft span på hans helt galna liga under lång tid, och anar nu att en stor stöt är på gång. Dobermann och hans liga är dock allt för smarta - och hänsynslösa - för att låta något så löjligt som den franska poliskåren stå i vägen. Deras välplanerade stöt sätter griller i huvudet på varenda snut i stan... utom den totalt supergalna snuten Christini som inte tänker ge sig förrän han har Dobermanns huvud på ett fat.

Det första jag gör när jag får denna nyrelease av "Dobermann" i handen är att jag stoppar skivan i min dator. Här ska jämföras. Inte bara med den gamla DVD:n som gavs ut av Scanbox, utan även med den fina blu-ray som än så länge bara getts ut i Frankrike. Först blir jag glad, för trots att omslaget inte berättar det så finns här ett DTS-ljudpår. Sen blir jag lite ledsen, för bildkvalitén är faktiskt snäppet sämre än den mer än tolv år gamla utgåvan. Det säger sig självt att båda DVD-utgåvorna är betydligt sämre än blu-rayen, men jag sa det ändå.

Oavsett vilket kan jag med lätthet säga att alla actionfans ska se den här filmen. Det är full fart i princip hela tiden, med skottlossning, explosioner, blod, knark, sex och vansinne som för tankarna till en amfetaminstinn Peter Jackson. Det är svarta garv, ovanliga kameralösningar, svordomar och "over the top"-karaktärer hela vägen. Ganska oväntat är filmen inte baserad på en serietidning, utan en serie helt vanliga romaner av Joël Houssin.

Regissören Jan Kounen skapade sig ett namn med några ambitiösa, originella och fantasifulla kortfilmer under 90-talets början, och som en klassisk förstagångslångfilmare tar han ut sig totalt med "Dobermann" och får inte till en ny långfilm på sju år.

Här har han dessutom flera hyllade skådespelare relativt tidigt i deras karriär. Vincent Cassel spelar Dobermann, och Monica Bellucci är hans döva flickvän. Polisen Christini spelas av Tchéky Karyo som vi nyligen kunde se spela mot Michael Nyqvist och Izabella Scorupco i den svenska filmen "Änglavakt". Här gör han en underbart bisarr insats som påminner om en psykotisk Gunvald Larsson.

Jag tror att det var sjätte eller sjunde gången jag såg "Dobermann" nu, och den är fortfarande riktigt bra. Jag kan inget annat än rekommendera den. Det är bara så synd att det här är den enda releasen tillgänglig för svenskar. Bildkvalitén är väl godkänd, men den totala avsaknaden av extramaterial (se nedan) är bara ledsamt.


EXTRAMATERIALET

Rien. Den gamla svenska utgåvan hade runt 20 minuter featurettes, och diverse specialutgåvor finns runt om i världen med kommentarsspår, en halvtimme bortklippta scener, mer featurettes och flera av Kounens tidigare kortfilmer. Dessutom finns en fransk (och snart en tysk) blu-ray, men tyvärr har ingen av dessa svensk eller engelsk text.


TRE SAKER

1. Skurkarnas lya har högar med filmer på laserdisc liggandes. Till exempel kan man se en schysst limited edition-box med "Terminator 2" och "Natural Born Killers".

2. På en TV i samma rum visas regissörens kortfilm "Gisèle Kérozène" som även användes till en MTV-ident i början av 90-talet.

3. Kounen sysslar numer mest med shamanism sedan han reste till Peru och mötte Shipibo-Conibo-kulturen.


HENRIK ANDERSSON (2011-03-25)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (9/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA