Bambi, en klassiker eller?

FILMEN

Walt Disneys "Bambi" kom 1945 och anses idag vara en klassiker. Och det är den, men samtidigt betyder inte det automatiskt att den är bra. När det gäller "Bambi" tycker jag nog att den faktiskt lämnar en del att önska. Handlingen är lite tam och allt händer i lite för maklig takt. Jag saknar lite fart och mer action i filmen. Visserligen händer det en del hemska saker men... Nja, jag är faktiskt inte så jätteimponerad.

Nu måste man ju visserligen komma ihåg att filmen kom för 66 år sedan och när den kom 1945 var det något ingen sett tidigare. I dag finns det dock så mycket att "Bambi" rätt lätt faller i glömska till förmån för andra filmer. Hur som helst är den ett arv från svunna tider och som sådan fyller den väl sin plats i filmhistorien (och filmhyllan), men när den idag tävlar mot den typ av animerade filmer som nu släpps faller den platt.

Själva handlingen då? Under filmens gång får vi följa Bambi från det att han föds, lär sig gå, upptäcker världen, förlorar sin mor, hittar kärleken och till slut får egna ungar. Kort och gott så får vi följa Bambi under en väldigt stor del av hans liv. Och han lever definitivt ett sött liv. Ett liv som förmodligen passade väldigt bra 1945, men som i dag återigen kan tyckas vara lite tråkigt och definitivt lite för sött för min smak.

När det gäller animeringen av Bambi skiljer den sig rätt mycket mot vad vi är vana med att se idag. Den beskrivs bättre som tecknad film än animerad film. Med det sagt vill jag ändå konstatera att det ligger ett jättejobb bakom filmen och att den ser väldigt bra ut, annorlunda mot hur filmerna ser ut i dag, men ändå bra. Man använder även musiken på ett helt annat sätt än i dag. "Bambi" är mycket mer en musikfilm och det är definitivt mindre dialog än i många nyare filmer.

Hur som helst, "Bambi" är en klassiker, så är det, men samtidigt är den inte någon av mina favoriter.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet vi bjuds på är delvis rätt intressant. Framförallt när vi får se hur man rekonstruerat ett möte där de som skapade filmen diskuterar scenerna vi just sett i filmen samtidigt som vi ser scenerna och skisser. Det ger oss en ordentlig inblick i hur man skapade film på 40-talet och det gillade jag.

Vi får även lära oss om djuren i skogen och para ihop mor och barn per art, vilket jag personligen tycker är helt ointressant. Sen får vi även lite borttagna scener samt en introduktion av Walt Disneys dotter Diane Disney-Miller. Delvis bra extramaterial, men inte värst mycket...


TRE SAKER

1. Man kan även se filmen i Disneyview vilket innebär att man fyller ut det utrymme som i vanliga fall är svart när man ser en film i formatet 4:3 med illustrationer av Lisa Keene.

2. Utgåvan kallas för Diamond Edition vilket jag personligen tycker är väldigt överdrivet när den inte innehåller mer extramaterial än den faktiskt gör.

3. Man märker även på filmens längd (69 minuter) att den har ett gäng år på nacken.


HANS-ÅKE LILJA (2011-03-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Barn o familj
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2011
Bolag: Disney
Ljud: DTS 7.1 HD
Bild: 4:3
Extramaterial:
Introduktion med Diane Disney Miller, DisneyPedia: Bambis skogsvänner, Spela film med Disney vy, Från Walts manusmöten - specialutgåva, Bortklippta scener, Bortklippt sång - "Kvitterhispiga", Interaktivt bildarkiv och Disneys stora bok om kunskap: Bambi-utgåva
RECENSERAT DENNA DAG (9/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA