Dante gräver fram ungdomsskräckisen

FILMEN

Den lite knepiga mixen av ungdomsfilm och skräck är inte så där överdrivet vanlig nu för tiden. Visst, man kanske kan sortera in "Twilight"-serien i det facket, men jag tänker mer på filmer som "Gremlins", och att jag gör det är inte så himla konstigt i och med att det Joe Dante som regisserat både den och "The Hole".

Dock är "The Hole" betydligt mer skräck än något annat, även om huvudpersonerna är unga. Bröderna Dane (Chris Massoglia) och Lucas (Nathan Gamble) har flyttat till den lilla hålan Bensonville med deras mamma (Teri Polo). Det är inte den första flytten familjen gjort och tonåringen Dane är inte speciellt nöjd över var han hamnat, långt bort från sina vänner. Lyckligtvis finns det en snygg jämnårig granne, Julie (Haley Bennett), att umgås med.

I källaren gör bröderna en upptäckt. I golvet finns en lucka med låsta beslag. Nyfikna som de är öppnar de luckan och finner ett hål som inte verkar ha någon botten. Vad är det för något de hittat?

Snart börjar mystiska saker hända. De tre ser oförklarliga saker och de inser snabbt att hålet är roten till det onda, men vad är det egentligen som pågår?

Så långt låter min beskrivning i och för sig som ett ungdomsmysterium, men det blir snabbt skräckartat med både läskiga småflickor och onda dockor, och något betydligt otäckare. Ska sanningen fram blir "The Hole" oerhört mörk mot slutet lagom till när de tre ungdomarna kommit på vad som pågår. Någon barnfilm är det verkligen inte.

Men samtidigt är det ingen märkvärdig skräckis. Dock är det rätt kul att se en sådan här variant på temat igen. Den påminner lite om skräckfilmer jag såg som ung. Ett recensionscitat på omslaget refererar till en 80-talsklassiker som hette "The Gate" och jag förstår precis hur de menar. "The Hole" blir en rolig känslomässig nostalgikick.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Som synes av omslaget är detta en 3D-blu-ray och det är den enda utgåva som finns på blu-ray. Dock fungerar den lika bra i en 2D-spelare, vilket dock inte framgår av omslaget. Filmen är dock väldigt tydligt gjord för tre dimensioner utifrån bildvinklar etc och trots att jag bara har ett vanligt hemmabiosystem så blir det ändå en viss 3D-känsla utan att objekt etc poppar ut.

2. Omslagsbilden är måhända lite trist men jag gillar faktiskt att den inte avslöjar ett dugg om filmen. Dock måste jag påpeka att skådespelarna blivit ordentligt putsade i Photoshop...

3. Joe Dantes trotjänare Dick Miller dyker upp i en minimal biroll som ett väldigt gammalt pizzabud.


ANDERS JAKOBSON (2011-04-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (6/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA