Skräcknatt där alla djur får vara med

FILMEN

Italienska djurskräckisen "Rovdjurens natt" gjordes 1984 och enligt uppgifter på omslaget är denna DVD-release den första i världen. Mäktigt! Till skillnad från andra italienska djurskräckisar så är denna film oerhört välgjord, men jag återkommer till det.

Under en lång, mörk kväll/natt brakar helvetet löst. Någonting får alla djur att bli våldsamma och blodtörstiga. En hoper råttor attackerar både en stackars katt och ett älskande par i en bil och ger sig inte förrän deras offer är ihjälgnagda. På det lokala zooet brakar elsystemet ihop och alla låsta burar är nu vidöppna och diverse kattdjur och elefanter rymmer ut i staden och ger sig på allt och alla.

Mitt i detta kaos finns den zooanställda doktor Berner (John Aldrich) som får flaxa runt överallt där bestarna dragit fram. Han försöker lista ut vad som fått djuren att bli så förvildade samtidigt som han gör allt för att skydda både människor och djur.

Att jag klämt in "mörk" som beskrivning på kvällen/natten är ganska givet då filmen utspelar sig nästan uteslutande i becksvart mörker. Det blir faktiskt lite ansträngande att titta på i längden och dessutom får jag inte riktigt ihop det med en sidoplott där doktorns dotter är på en dansskola. Mitt i natten? Jag antar dock att mörkret är där för att dölja eventuella brister i specialeffekterna, men det vet jag inte alls om det var nödvändigt. Det är nämligen inga fel på dem. Verkliga djur används effektivt och det är enbart i några enstaka fel som jag uppenbart kan se att alternativ har används (kanske tydligast i en isbjörnsattack).

Just den här äkta känslan är något som lyfter "Rovdjurens natt" till en annan nivå jämfört med liknande filmer från samma tid. Dessutom slafsas det på ordentligt så det är inte bara djureffekterna som håller en bra klass.

Historien blir dock lite lätt repetitiv i längden och jag är inte så värst imponerad av förklaringen till varför djuren går till attack och finalscenen som sätter allting i ett nytt ljus. Men det är väl en bisak egentligen och i sin helhet är filmen en riktigt bra djurskräckis. En liten extra guldstjärna för att alla djur drabbas och inte bara råttor eller något annat som det brukar vara.


EXTRAMATERIALET

En slideshow och en trailershow. Inget att orda om.


TRE SAKER

1. Filmen ingår tillsammans med "Piraya" och "Ssssnake" i den tredje volymen av Studio S:s "Djävla djur"-boxar (Box 1, Box 2).

2. Det finns både italienskt och engelskt tal att välja mellan. Engelskt är förvalt.

3. "En stad i norra europa" står det i inledningen av filmen. Trots att det är en italiensk film så utspelar den sig i Tyskland för det är tyska skyltar och gatunamn över allt.


ANDERS JAKOBSON (2011-05-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Studio S
Tema: Djurskräck
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.66:1
Extramaterial:
Slideshow, trailershow
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (4/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA