Miljötriggad djurattack i vildmarken

FILMEN

Det var väl någon gång under slutet av 80-talet som ozonlagret hamnade i folks medvetande och den pudelfriserade Christer Sandelin bedyrade sitt miljötänk med den klassiska meningen "Jag använder inte hårspray med ozon i". "Day of the Animals" betar av hotet om hålet i ozonlagret redan tio år tidigare. Filmen inleds med en rullande text som daterar oron redan till 1974 och menar att filmen gestaltar ett scenario som kan uppstå OM vi inte skärper oss.

Regissören William Girdler återförenades med några av skådespelarna från "Grizzly" till "Day of the Animals" som också utspelar sig i vildmarken och också innehåller en Grizzlybjörn plus alla andra djur man kan stöta på.

En liten vildmarksexpedition med blandade människor samlas under ledning av Steve Buckner (Christopher George). Med hjälp av helikoptrar tar de sig högt upp på ett berg och ska sedan vandra tillbaka under de närmaste två veckorna. Dock har ultraviolettastrålar tagit sig igenom hålet i ozonlagret och gjort alla djur vansinniga och sugna på människoblod så det dröjer inte länge innan den första attacken kommer. Och sedan nästa, och nästa...

Steve får det allt svårare att hålla ihop sin grupp, speciellt som reklammannen Paul Jenson (Leslie Nielsen) är provocerande och stor i truten. Det blir en splittring i gänget där de delas upp i olika läger, och nu gäller det inte längre att hitta hem utan enbart att överleva.

På plussidan tycker jag att man lyckats väldigt bra med djurregin och fått till attacker som känns trovärdiga och verkliga, men resten av filmen är tyvärr inget vidare. Det är sega dialoger och ett tempo som går upp och ned hela tiden utan att det blir något bra flyt i berättelsen.

Och speciellt otäckt blir det aldrig.


EXTRAMATERIALET

Det finns två versioner av filmen att se - originalfilmen och nypremiärversionen. Det är den senare som räknas som huvudfilmen och den enda skillnaden jag kan se är att bildration är annorlunda.

Ett antal nyinspelade intervjuer med några av skådespelarna ger oss en bild av hur filmen gjordes och hur stämningen var under inspelningen. Utöver den finns det diverse småplock och ett kommentarspår att ta del av.


TRE SAKER

1. Filmen återsläpptes under namnet "Something Is Out There".

2. På svenska biografer hette den "Vilddjuren anfaller". Ibland sörjer jag över att inte fler titlar översätts till svenska nu för tiden. "Vilddjuren anfaller" är en alldeles lysande titel.

3. Susan Backlinie, känd för att vara det första offret för hajen i "Jaws" gör en roll i filmen. Hon var även en av de som tränade djuren.


ANDERS JAKOBSON (2011-08-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Studio S
Tema: Djurskräck
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Originalversionen av filmen, Kommentarsspår, Intervjuer med skådespelarna, Originaltrailer, Bildgalleri, Biografier och filmografier, Trivia om filmen
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (25/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA