Effektiv spansk skräck

FILMEN

Guillermo del Toro har återigen producerat en skräckfilm, även denna på spanska. När Julia, som fått namnge filmen, och hennes man ska hälsa på Julias syster Sarah hittar de henne hängd i källaren. Julia vägrar dock att tro att systern begått självmord och efter lite efterforskningar verkar det som om det funnits en man i hennes närhet under den sista tiden. Ingen vet dock vem han är eller var han finns idag.

Sarah led av en ögonsjukdom som sakta gjorde henne blind och många tror att det var därför hon begick självmord. För att hon inte kunde acceptera att hon aldrig mer skulle se. Nu märker Julia att hon också drabbats av samma sjukdom, att den är ärftlig. Detta innebär att Julia måste acceptera att hon håller på att bli blind, men även att ingen annan håller med henne om att Sarah inte begick självmord.

Som vanligt är spanska skräckfilmer rätt effektiva. Språket passar bra för skräckfilm och "Julias ögon" är inget undantag. Belén Rueda som spelar både Julia och Sarah gör det riktigt bra. Man tror verkligen på hennes blindhet och rädsla. Sen är det många gånger man funderar på vad som händer, vem som är god, varför man inte får se vissa personers ansikte och så vidare. Bra upplägg och bra manus. Jag gillar "Julias ögon" och den håller den goda standard som spanska skräckfilmer vant oss vid.

Det enda man kan ha lite invändningar mot är kanske detta att mördaren mer eller mindre ska vara osynlig. Nu är han ju inte det men att han ska vara så obetydlig, så vardaglig och intetsägande att ingen lägger märke till honom. Hela det upplägget ska man nog inte fördjupa sig i allt för mycket. Det håller inte riktigt enligt mig utan man får helt enkelt köpa det och ta det för vad det är.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Den spanska originaltiteln är "Los ojos de Julia".

2. Det var inte förrän jag kollade eftertexterna som jag såg att Belén Rueda spelade både Julia och Sarah vilket var bra. Karaktärerna var lika men ändå inte så lika att man kunde vara 100% säker.

3. Kanske kunde man gjort mer av att man inte alltid får se allas ansikten? Man vill ju gärna tro att det är av en anledning...


HANS-ÅKE LILJA (2011-11-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (29/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA