Medioker film med rätt bra animeringar

FILMEN

Välkommen till pingvinernas värld. I pingvinernas värld gäller det att kunna sjunga. Kan man inte sjunga, som lilla Mummel, ligger man illa till.

Mummel kan inte sjunga om så hans liv hänger på det. Han förvisas därför från flocken och tvingas hitta vänner på annat håll. Det visar sig också att de övriga i flocken tror att det är för att Mummel är olik de andra som de inte hittar tillräckligt med fisk.

För att rentvå sig ger Mummel sig iväg med några andra pingviner (av en annan sort som inte bryr sig om att han inte kan sjunga) för att bevisa att det är ett gäng utomjordingar (människor) som tar all fisk och även att be dem sluta upp med det.

I grund och botten är "Happy Feet" en otroligt sorglig historia om en stackare som blir förvisad för att han är annorlunda. Visst allt är sött inlindat i form av en massa pingviner och roliga kommentarer med det handlar fortfarande om en pingvin som inte får vara med för att han inte passar in.

Till saken hör att Mummel istället för att sjunga kan dansa. Detta ses naturligtvis som en synd men som sig bör slutar trots allt filmen med att hela flocken dansarna så att frackarna yr.

Jag är dock lite kluven till vad jag ska tycka om "Happy Feet". Ena stunden är det riktigt rolig för att nästa vara fylld av långtråkiga dans- och sångnummer. Jag tror det mest korrekta är att kalla den för en medioker film som är rätt bra animerad.

Rösten som Mummel görs av Elijah Wood och som kompisen Ramon hör vi Robin Williams. Vi hör även Brittany Murphy och Nicole Kidmans röster i filmen. Som väntat är de alla riktigt bra och jag tycker faktiskt att Ramon påminner lite om Williams till utseendet.


EXTRAMATERIALET

Att extramaterialet ligger på en separat skiva, som det gör här, bäddar för att man tagit i ordentligt…och det har man. Vi får dels sekvensen "Mumble meets a Blue Whale" där Steve Irwin gör rösten till en sjöfågel. Detta är förövrigt något av det sista Irwin gjorde.

Vi får även den hysteriskt roliga scenen "A Happy Feet moment" där Mummels pappa använder honom som en fotboll.

Vi får även förutom den obligatoriska bakom kulisserna-filmen lära oss att dansa som en pingvin och musikvideos till tre av låtarna som är med i filmen. Det mest anmärkningsvärda här är väl att Brittany Murphy sjunger sin låt själv.

Vi får även lära oss tala spanska och en klassisk tecknad filmsnutt, "I love to Singa".

Fullmatat med andra ord, precis som det ska vara!


TRE SAKER

1. En sak som jag inte förstår är varför Mummel är fluffig när hans jämngamla kamrater ser ut som om de har frack, sådär som pingviner ska se ut. Inte kan det ha att göra med att han inte kan sjunga?

2. Den absolut bästa scenen i hela filmen är när Mummel jagas av ett sjölejon. Den är riktigt bra gjort och sjölejonet ser riktigt hemskt ut.

3. I scenen när Memphis och Norma Jean hittar varandra efter att honorna återvänt från sin fiskeletning kan man, om man kollar noga, se en pingvin som går rakt igenom en annan. Miss i animeringen med andra ord.


HANS-ÅKE LILJA (2007-05-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (30/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA