Bli inte lurade av omslaget

FILMEN

Designen av ett omslag betyder mer för första intrycket än vad jag vill ibland. Titta på omslaget här till höger. Vad får ni för intryck av filmen utan att veta hur den är eller vad den handlar om? Mina associationsbanor går automatiskt till "American Pie"-stuket med mycket under bältet-humor och flams och trams i allmänhet.

Även om "Cherry" har inslag som kan kopplas samman till den typen av ungdomskomedier så finns det ett helt annat djup i filmen och även en svärta som man inte hittar i "American Pie". Inslag som överbeskyddande föräldrar, dåliga föräldrar, alkoholism och missbruk, prestationsångest och kärlekskrångel.

17-åriga Aaron (Kyle Gallner) kommer från en ingenjörsfamilj och hans framtid är rätt så utstakad. När han kommer till college är det hans mamma som valt vilka kurser han ska ta, när han själv vill komplettera med en konstkurs eftersom han har talang för det. Tönten och oskulden Aaron får sin scoutscarf inramad i inflyttningspresent av sin mamma. Av sin pappa får han en detaljerad genomgång av kvinnans könsorgan.

Collegelivet drar igång för Aaron med en sexgalen rumskamrat, korridorsfester och pluggande. En terminslång uppgift om att kunna gå på vatten ligger hela tiden och skvalpar och är avgörande för Aarons framtida studier. I konstkursen hamnar han bredvid Linda (Laura Allen), en dubbelt så gammal snygging som har ett trassligt liv i bagaget men som nu vänt det åt rätt håll. Med i bagaget finns även hennes kaxiga 14-åriga dotter Beth (Britt Robertson) som trots att hon är tre år yngre än Aaron levt mer än vad han gjort.

Aaron tillbringar allt mer tid med Linda och Beth och hamnar mitt i en kärlekstriangel där han är kär i Linda och Beth är kär i honom. Studierna blir lidande och hans hårt styrande mamma lägger sig i och hindrar Aarons frigörelseprocess. Samtidigt brister Lindas fasad och hennes gamla liv bubblar upp till ytan igen, och Aaron får ta hand om problem som egentligen inte är hans egna.

Det låter inte som någon komedi när jag sammanfattar filmen. Det finns dock roliga inslag i filmen, men den är inte så glättig som omslaget ger intrycket av. Den är dock bra så ignorera det dåliga omslaget och låt er inte luras av det. Det här är en helt annan film än vad omslagsdesignern vill få oss att tro.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Titeln "Cherry" syftar främst på att vara oskuld, men "körsbärsstjälkstricket" - känt från "Twin Peaks" - är med i filmen.

2. Filmen är skriven och regisserad av Jeffrey Fine som inte har något liknande alls på meritlistan utan många dokumentärserier för tv.

3. Jag kan inte riktigt släppa det här med att omslaget är så fel, eller att det i alla fall ger fel intryck. Taglinen på omslaget bygger på detta och på baksidan är filmen kategoriserad som "teen comedy", vilket jag inte tycker att det primärt är. Grr!


ANDERS JAKOBSON (2011-10-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (7/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA