En rökande hjälte som inte blöder

FILMEN

Ett dygn med "Helgonet" kan det vara något? Om du svarar ja på den frågan är boxen med 30 avsnitt från Atlantic Film perfekt för dig. Under 1962 till 1969 visades "Helgonet" på TV. Hela 118 episoder hann man med, 47 av dessa var i färg och det är 30 av dessa som man samlat här med en total speltid på 24 timmar.

När man ser Roger Moore som Helgonet kan man inte låta bli att slås av hur likt det blir hans "James Bond"-filmer. Man kan lugnt säga att han hämtat inspiration från Simon Templar (som Helgonet heter) när han skapade sin version av James Bond. Då jag växt upp med Moores version av James Bond är det nästan så man ibland glömmer bort att man tittar på ett avsnitt av Helgonet och inte en tidig James Bond-film.

"Helgonet" är en klassisk 60-tals-serie. Vi får slagsmål där det låter poff när knytnäven träffar skurkens käke och man förväntar sig nästan att det ska komma upp små pratbubblor som i den tidiga "Batman"-serien för TV. Och hur mycket de än slåss så är det ingen som blöder. Vi får scener där de åker bil framför en filmduk som ser lika trovärdigt ut som om den varit tecknad. Vi får också se hjälten röka som en skorsten, något som skulle vara otänkbart idag. Men allt detta är som det ska. När man ser en TV-serie från 60-talet förväntar man sig detta. Det är liksom det som är charmen.

Efter lite efterforskningar verkar det som om man bara tagit ett gäng avsnitt och satt ihop till denna box. De är alltså inte i kronologisk ordning utan tagna huller om buller. Nu spelar detta inte så stor roll då det inte direkt är någon röd tråd i avsnitten utan alla i stort sätt är fristående. Jag kan ändå inte låta bli att undra varför de inte lagt dom i rätt ordning...

I avsnitten får vi följa denna tjuv som trotts allt är rätt god och alltid hjälper de som behöver det. Det spelar ingen roll hur mycket otyg han hittar på så kommer han alltid undan på något sätt. Precis som det ska vara när man är en gentlemannatjuv.

Några gästskådespelare är också värda att nämna. I avsnittet "Interlude in Venice" ser vi Lois Maxwell som senare kom att spela Moneypenny i Bondfilmerna och i avsnittet "Escape Route" ser vi en extremt ung Donald Sutherland.


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Det är inte lätt att packa 8 diskar i en och samma box men här har man lyckats göra det på ett förnämligt sätt. Mycket snyggt gjort.

2. För er som blir sugna på att se mer av "Helgonet" kan jag berätta att Atlantic Film gett ut ytterligare en box och en tredje är på väg.
3. Totalt spelades det in 188 avsnitt under 6 säsonger av serien. Antalet avsnitt per säsong varierade mellan 9 och 27.


HANS-ÅKE LILJA (2006-10-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 8
Utkomstår: 2006
Bolag: Atlantic
Ljud: Mono
Bild: 4:3 1.33:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (29/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA