Magstark dramathriller

FILMEN

Den timide Shamoto har en liten akvariebutik i huset där han bor med sin fru och dotter. Dottern är inte så förtjust i denna nya "plastmamma" och uppför sig allmänt respektlöst mot sin familj. En dag ringer de från en affär och berättar att de tagit dottern för snatteri. Shamoto och frun åker dit för att hämta dottern, och möter där den högljudde och bufflige Murata som driver en mycket större akvariebutik. Han erbjuder dottern jobb, då han brukar anställa problemtjejer för att hjälpa dem.

Murata har en affärsidé, och vill att Shamoto ska vara med. De ska odla dyrbara fiskar och de behöver bara övertyga en investerare att satsa pengar. Investeraren är dock tveksam och vill dra sig ur, varpå Murata förgiftar honom på plats, mitt i mötet. Shamoto blir chockad, men är nu indragen i en mordhärva som bara blir mer och mer galen, pervers och extrem.

Många andra recensenter fixerar sig vid blodet här, och visst finns här blod men våldet i sig är inte värre än nåt du sett i ett avsnitt av "CSI". Nej, tyngdpunkten i denna film ligger i Shamotos färd in i Muratas galna värld av manipulation, skuggspel och livslektioner.

Japanska filmer kan ha sitt helt egna tempo. De anklagas ofta (och inte utan anledning) för att vara långdragna utan att något speciellt händer förrän i slutet, och klimaxet följs ofta av en onödigt utdragen avslutning. "Cold Fish" är delvis skyldig i detta fall, men lyckas bättre än de flesta på grund av svart humor, färgstarka karaktärer, tillräckligt många vändningar och, förstås, japanska blodiga perversioner.

Detta till trots är filmens 144 minuter tveklöst åtminstone 30 för många, och den skulle må bra av en rejäl trimning. Därför blir det svårt att helhjärtat rekommendera denna i övrigt välspelade och mot slutet hyfsat magstarka dramathriller.


EXTRAMATERIALET

En dokumentär på en timme visar en hel del av produktionen, och intervjuer med skapare och skådespelare ger en bra inblick i tanken bakom och sättet man arbetat på. Dokumentären är endast textad på engelska. Och så lite trailers förstås.


TRE SAKER

1. Filmen är baserad på en verklig händelse, i Japan kallad "Hundälskarnas seriemord i Saitama". Ett gift par mördade minst fyra personer och dömdes senare till döden. Filmen följer tydligen händelserna ganska väl, utom i den sista tredjedelen då filmen går sin egen väg.

2. Fiskarna Murata vill odla heter Asian Arowana, och kan kosta mer än en miljon kronor styck.

3. Produktionsbolaget Sushi Typhoon har även producerat filmer som "Alien vs. Ninja" och "Mutant Girls Squad" som har väldigt lite gemensamt med "Cold Fish".


HENRIK ANDERSSON (2011-10-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Making of Cold Fish, Original biotrailer, Njutafilms trailershow
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (1/12):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA