En annorlunda deckargåta

FILMEN

Vissa filmer är helt klart svåra att kategorisera. Filmbolaget klämmer till med den lite udda kombinationen "thriller/komedi" på baksidan av omslaget. Thriller? Mja, lite grann. Komedi? Nja, inte så att man trillar ur soffan direkt. Vad är "Mysteriet i Mouthe" för film då egentligen? Tja, det är en lite lätt bröderna Coen-doftande (mest för att den utspelar sig i en "Fargo"-liknande vintermiljö) fransk deckargåta om en författare med skrivkramp och en nyligen avliden ostdrottning.

Den produktiva men nu helt inspirationstömda författaren David Rousseau (Jean-Paul Rouve) hamnar i den insnöade byn Mouthe då hans vinodlade farbror dött och testamenterat något till honom. Inte vingården värd 650 000 euro utan en uppstoppad hund. Samtidigt har traktens stora kändis, modellen och tv-personligheten Candice Lecoeur (Sophie Quinton) hittats död i ett område som kallas Ingenmansland vilket är en yta precis mellan Frankrikes och Schweiz gränser. Polisen avfärdar det som ett självmord och lägger ned fallet.

Inspirationen kommer till David som ett brev på posten: han ska skriva en bok om lokalkändisen som hittades död i Ingenmansland. För att få veta med om Candice tar han sig in i hennes hem och hittar hennes dagböcker ur vilka även vi tittare får veta mer om vem hon var och hur hon blev den hon blev. David inser ganska snabbt att det är något som är lurt och blir allt mer och mer övertygad om att det inte var ett självmord, och han får en lika tveksam lokal polis på sin sida som ger honom utrymme att utreda saker och hitta sanningen. Relationen mellan David och den döda kvinnan växer och blir allt mer intrikat ju närmare sanningen han kommer.

Den här filmen är inte dum alls. Den känns lite annorlunda och egentligen inte överdrivet fransk, vad jag nu menar med det. Jag menar kanske att de som vanligtvis känner sig tveksamma till fransk film borde kunna njuta av "Mysteriet i Mouthe". Den kunde med andra ord varit gjord nästan var som helst.

Omslaget drar även liknelser till "Twin Peaks" och "Smala Sussie" och jag kan förstå varför. Det är en liknande småstadskänsla i filmen med karaktärer som bär på hemligheter, även om "Mysteriet i Mouthe" inte på långa vägar är så skruvad som de nämnda exemplen.

En fullt godkänd film är det i alla fall.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Candice har fått för sig att hon är Marilyn Monroe reinkarnerad och ser därför ut och agerar som henne. Hennes liv visar sig följa ganska tydligt i förlagans fotspår. Det finns till och med en president i hennes liv som nästan heter JFK...

2. Den franska originaltiteln är "Poupoupidou" som jag antar är lyft från den lilla knorren i refrängen till "I wanna be loved by you" som just Marilyn Monroe sjöng, även om jag troligtvis inte skulle stavat det så. Den engelska titeln har blivit "Nobody else but you" som också det är lyft från samma refräng. Det gör den svenska titeln till en ganska torr sådan, men samtidigt väldigt passande speciellt som titelns allitteration bildar Marilyn Monroes initialer.

3. Apropå sång så innehåller filmen en del spännande tolkningar på äldre låtar som "I Put A Spell On You" och "California Dreamin'" och både nya och gamla originallåtar. Ett spännande soundtrack helt klart.


ANDERS JAKOBSON (2012-03-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (1/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA