Bra film om en rätt vanlig man

FILMEN

Roger Brown jobbar som headhunter på ett stort företag. Han är bra på det han gör, han har en snygg fru, han har pengar. Kort och gott, hans liv är perfekt. Eller i alla fall på ytan. Egentligen har han inga pengar alls utan sliter för att få ihop till sin frus spenderande. Hans specialitet är att bryta sig in hos rika människor och ta deras värdefulla konst. Den säljer han sen och får ihop till det han behöver just nu.

Pengarna rinner dock genom fingrarna på honom och snart måste han ge sig ut på jakt efter mer. Så en dag dyker det upp en man, Clas Greve, på fruns konstgalleri som påstår sig ha en väldigt värdefull tavla hemma. Brown listar ut hur han ska få tag på den genom att utge sig för att vilja headhunta honom och skrider till verket. Väl där upptäcker han dock att hans fru har ett förhållande med Greve och bestämmer sig genast för att han inte ska få jobbet. Han ska dessutom göra allt han kan för att han inte ska få något annat jobb heller.

Detta drag ska dock visa sig vara ödesdigert. I stället för att försvinna ger sig Greve på honom och nu börjar en katt och råtta-lek på liv och död. Allt vänds upp och ner för Brown och han vet inte vem han kan lita på längre. Vem är vän och vem är fiende? Det enda han vet säkert är att hans liv är i fara och att han kan vara död när som helst.

Jag gillar "Huvudjägarna". Jag ska villigt erkänna att jag var skeptisk till den innan jag såg den men jag gillar den. Det är en bra historia och det som gör den extra bra är att Brown aldrig blir någon övermänniska. Han känns lite som vem som helst som hamnat i en väldigt otäck situation. Det är inte så att han sliter fram ett vapen och ger sig av efter sin plågoande utan här är det helt annorlunda. Brown är verkligen offret här och det känns lite som om man själv skulle agera lite som han gör om man hamnade i den situationen han hamnar i.

Filmen är baserad på en bok av Jo Nesbøs bok. Jag har inte läst boken men är det som det brukar vara att boken är bättre än filmen är den nog väl värd att läsa. Skådespelarna gör ett riktigt bra jobb och trots (förlåt alla norrmän) att det pratas norska i filmen är den riktigt bra.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består dels av en bakom kulisserna-film som är rätt intressant. Vi får höra från alla inblandade och även se hur det gick till att spela in filmen. Vi bjuds även på kommentarspår, en trailer och en teaser. Sen får vi även en musikvideo till en låt som används i filmen. Det övriga är dock inte lika intressant som bakom kulisserna-filmen.


TRE SAKER

1. Namnet Roger Brown ligger inte helt rätt i munnen när det gäller en norsk film…

2. Nikolaj Coster-Waldau känner de flesta säkert igen från "Game of Thrones" där han spelar drottningens bror.

3. Undra om Aksel Hennie rakade sig på riktigt i filmen? Ser verkligen autentiskt ut.


HANS-ÅKE LILJA (2012-03-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Nordisk film
Tema: Vårt grannland Norge
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Bakomfilm, Musikvideo, Teasertrailer och Kommentarspår
RECENSERAT DENNA DAG (9/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA