Saker att göra innan någon annan dör

FILMEN

Den ofrivillige globetrottern Karl Pilkington får inte sitta still i hemmets lugna vrå speciellt länge. Efter att ha blivit utskickad av Ricky Gervais och Stephen Merchant för att se världens sju underverk i den första säsongen får han i denna uppfylla sådant som kan hittas på folks "saker att göra innan man dör"-listor. "Folks" är ett operativt ord här, för de finns inte på Karls lista, och som vanligt har Gervais/Merchant sett till att förse varje resa med en rad bonusuppdrag, oftast specifikt framtagna för att inte passa Pilkington.

De punkter han väljer är följande:

• Tillbringa en natt på en öde ö
• Resa med Transsibiriska järnvägen
• Simma med hajar
• Spana på valar
• Träffa bergsgorillor
• Åka längs Route 66
• Bestiga Mount Fuji

...men han får även bland annat träffa ladyboys i Thailand, vara med i en Glee-föreställning och vaska guld i USA, sova i ett kapselhotellrum och äta duktigt jäst fisk i Japan, se en flodhäst i ett vardagsrum och smaka på spillning i Afrika, besöka en dvärgby i Kina, tömma latrintunnor och äta fryst val i Alaska, bli kosmonaututbildad i Ryssland med mera. Faktum är att de olika avsnittens huvudresmål i många fall bara har en sekundär roll. Lite "det är resan, inte målet"-tänk.

Karl Pilkington blir sällan imponerad och när han väl blir det är det givetvis något som stör upplevelsen. Som när han står uppe på Mount Fuji och har en rent makalös vy framför sina ögon men irriterar sig på en grävmaskin som står parkerad där. Pilkington spjärnar emot, men hur negativ och butter han än är av naturen så måste jag ändå säga att han bjuder oväntat mycket på sig själv. Motvilligt anpassar han sig och släpper loss när han behöver släppa loss. Det är härligt att se och ger en behövlig balans till programmen. Det är självklart extremt underhållande att sitta hemma i soffan och skratta åt när Pilkington blir sur i någon obekväm miljö, men de stunder då han faktiskt lever upp ger ett extra lager till helheten.

"En idiot på resa" visar åter igen att det går att göra annorlunda reseprogram, för nog är ett reseprogram annorlunda när den som reser helst av allt vill sitta hemma med ett kex och en kopp te?


EXTRAMATERIALET

En handfull bortklippta scener bjuder på några nya äventyr och några utökade bitar från det som faktiskt hamnade i programmen. Utöver detta finns det en sorts "musikvideo" som faktiskt ingår i sin helhet i det sista avsnitten, och så finns det en kvartslång liten film där Karl Pilkington säljer byxor i direktsänd tv (se Tre saker).


TRE SAKER

1. En tvådelad julspecial där Karl Pilkington reser tillsammans med Warwick Davis är planerad till december 2012. Det är oklart om detta blir det sista som görs, men enligt Gervais/Merchants upplägg med "The Office" och "Extras" kan det mycker väl bli så. Båda serierna har avslutats med en julspecial efter två säsonger.

2. För de som inte kan få nog av Pilkington och hans resor finns komplementboken "An Idiot Abroad: The Travel Diaries of Karl Pilkington" som tar upp den första säsongens resor. En liknande bok för säsong två är planerad till hösten 2012.

3. Precis som i första säsongen finns det ett avslutande åttonde program som är som en sorts sammanfattning och utvärdering där Gervais och Merchant samtalar med Pilkington. I just detta program får han dock vara med om något som han kanske inte hade räknat med, men även visa upp sin uppfinning "Pilko's Pump Pants".


ANDERS JAKOBSON (2012-04-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2012
Bolag: Spiderbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Bortklippta scener, Ain't no pleasing you, Pilko's Pump Pants
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (1/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
THRILLERNA