Snårig fransk politik

FILMEN

Inledningen ur filmen är som plockad ur en David Lynch-film. Svartklädda män med fyrkantiga svarta huvor över huvudet gör i ordning ett skrivbord i en gammal miljö. Sedan kliver en naken kvinna in i rummet och kryper in i en krokodil...

Det är möjligt att det ligger någon begravd symbolik i detta, men jag kan inte riktigt lista ut vad det är. Det kommer en liknande scen senare i filmen och då får jag det till att båda scenerna är drömmar/fantasier hos filmens huvudperson, transportministern Bertrand Saint-Jean (Olivier Gourmet).

Jag har svårt att säga vad filmen faktiskt handlar om. Den utspelar sig inom den franska politiken och ett genomgående tema är att transportministern kämpar hårt för att slippa genomföra en privatisering av tågstationerna. Men det är även en hel del om hur han inte riktigt är lika hård som sina kollegor. En nypa rävspel och mycket skitsnackande mellan olika ministrar och en snabb och rapp dialog som på sätt och vis påminner om "Vita huset". Man förstår inte allt som sägs men hänger ändå med i sammanhanget. Tror jag.

Det vilar en lite molande otäck stämning genom hela filmen. Som om allt inte riktigt är som det ska. Ministern själv är inte helt stabil och verkar endast kunna koppla av om han gnider en isbit mot sitt ansikte. Olivier Gourmet gör huvudrollen riktigt bra.

Jag får känslan av att jag missar något. Kanske är filmen lite för smart för mig, eller så är det så att den franska politiken är lite knepig att hänga med i. "Ministern" känns som en film som kräver ett par extra varv i DVD-spelaren.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen plockade hem ett av priserna vid Cannesfestivalen.

2. Filmen inleds - efter kvinnan i krokodilen-scenen - med en allvarlig bussolycka som sedan speglas i en annan scen mot slutet av filmen.

3. Filmen är skriven och regisserad av Pierre Schöller vars tidigare produktion jag inte har sett någonting av.


ANDERS JAKOBSON (2012-10-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (5/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA