Banks hjälper kollega sitt säregna vis

FILMEN

Polis Alan Banks (Stephen Tompkinson) får tillsammans med kollegan Annie Cabot (Andrea Lowe) ett bilkapningsfall på sitt bord. Ganska snart visar det sig att mannen som kapat bilen är inblandad i något större eftersom han hittas mördad. Fallet tar i och med det en ny vändning och samtidigt får Banks i uppdrag av sin chef att leta på chefens dotter som försvunnit, men allt måste ske diskret och kollegorna får inte veta vad Banks har fått i uppgift. Spåren efter dottern tar Banks till London där han stöter på ett antal märkliga figurer och han förstår snart att polischefens fina flicka inte har beblandat sig med den allra heligaste kretsen av människor. Till dotterns ilska och föräldrarnas tacksamhet får Banks med sig henne hem och allt verkar vara frid och fröjd. Nej, inte riktigt. Dottern vet för mycket om de olagliga affärer som hennes ex sysslat med och nu är hennes liv i fara.

Det blir lite konstigt när man kastas in i denna handling om man inte tidigare sett filmerna om Alan Banks. Även om varje fall är sitt eget så har så klart karaktärerna en bakgrund med varandra som ibland kan vara bra att ha koll på. Så är det med alla kriminalfilmer vi ser, svenska som brittiska.

Jag tycker att det här är ganska platt. Visst, det är en liten tvist på historien som man kanske inte räknat med från början men trots detta känns helheten lite sömning. Vi har sett det förut. För den sakens skull är det inte dåligt, men heller inte speciellt givande.

Men bra tidsfördriv kan jag ändå ge den även om böckerna som händelserna baseras på är mycket bättre. Och Tompkinson räddar hela filmatiseringen med sin brittiska torra humor och samtidigt fullständiga närvaro. Han är riktigt riktigt bra.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen/tv-serien är filmatiseringar av Peter Robinsons romaner om polis Alan Banks och Robinson har skrivit betydligt fler än vad som hittills filmats. Därför finns det en stor chans att det kan bli fler filmer. Denna film är egentligen sist ut av alla. Tidigare finns "I ondskans spår ", "Aftermath", Playing with fire" och "Friend of the Devil".

2. Titeln "Cold is the grave" är helt oförståelig med tanke på handlingen.

3. Vi får lära oss att det vanligaste sättet att välja ett porrnamn på är att ta namnet på ens första husdjur som förnamn och din mammas flicknamn som efternamn. Alan Banks porr-alias skulle då bli "Fluffy Carmichael".


MARIA EREMO (2012-09-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (29/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA