dålig att den blir bra

FILMEN

En grekisk halvgud som pratar engelska med grov tysk brytning? Ja, det är vad man får här i Arnold Schwarzeneggers absolut första filmroll. Det var 1969 som filmen gjordes och Arnold fick rollen efter att hans agent hävdat att han hade "scenvana". Att scenen i fråga var den han stod på när han spände musklerna i olika bodybuildingtävlingar och inte en teaterscen glömde han visst bort att säga...

Det är ju ett visst kultskimmer över den här tämligen bedrövliga filmen. Lyckligtvis är den så dålig att den blir bra, speciellt i originaldubben där man verkligen får njuta av Schwarzeneggers genomusla leverans av varenda replik.

Schwarzenegger spelar alltså halvguden Herkules som ledsnat på att gå omkring uppe i Olympen. Han ber sin far Zeus om att få resa till Jorden men får nobben men hamnar ändå i New York. Han stöter ihop med en riktig ur-New Yorkare (Arnold Stang) och visar snabbt upp bevis på sin otroliga styrka. Han blir även lite tjenis med en collegeprofessor och dennes dotter, och hamnar slutligen i wrestlingbranschen. Zeus betraktar allting uppifrån Olympen och vill att Herkules ska straffas och skickar Nemesis efter honom med uppdraget om att föra honom till Pluto (som i det här fallet är en annan gud och varken Musse Piggs hund eller planeten) där han ska tillbringa hundra år i dennes dödsrike. Men Nemesis får ett annat uppdrag av Zeus bitska fru Juno, nämligen att beröva Herkules på hans gudomlighet.

I samband med det förlorar ett gäng maffiatyper pengar när Herkules förlorat sin styrka och vill därför ha tag på honom. Fullt fart på New Yorks gator, med andra ord.

Det är inte mycket till historia och till större delen handlar det mest om "kulturkrocken" mellan en halvgud och livet på Jorden. De som Herkules umgås med tror mest att han är en förvirrad grek med ovanlig styrka. Den här typen av kulturkrockar dyker upp då och då i filmvärlden. Jag tänker till exempel på "Elf" och kanske ännu mer på "Thor" som har betydligt fler beröringspunkter med denna film.

Men som sagt: det är en kultfilm och ändå lite underhållande i sin eländighet. Nu för tiden tar Schwarzenegger avstånd från filmen, vilket är lätt att förstå, men som filmkonsument är man ändå lite nöjd över att den gjordes.


EXTRAMATERIALET

När filmen gjordes insåg filmskaparna att Schwarzeneggers accent inte riktigt fungerade och dubbade filmen med en annan skådespelare. Lyckligtvis restaurerades filmen med Schwarzeneggers originalinspelning och man kan välja mellan de olika dubbarna. Schwarzeneggers dubbning är tacksamt nog förvald.

I övrigt lite trailers och bilder.


TRE SAKER

1. "Schwarzenegger" ansågs vara för komplicerat så Arnold krediterades som "Arnold Strong 'Mr Universe'", vilket också blir en liten lek med Arnold Stangs namn.

2. Apropå Stang så är han en typisk New York-komiker med bred accent och en sådan där pressad röst, vilket faktiskt får han att låta lite som Professor Frink i "The Simpsons". Och Arnold låter ju som McBain (eller tvärt om kanske) så det känns lite som att lyssna på ett "Simpsons"-avsnitt när Stang och Schwarzenegger har dialoger ihop...

3. Mot slutet kommer en sekvens där Herkules kommunicerar genom en radio och där är det inte Schwarzeneggers röst.


ANDERS JAKOBSON (2012-10-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (30/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA