När ytlighet blir kriminell

FILMEN

Jag såg aldrig Sofia Coppolas "Somewhere" och vad jag har förstått blev den en flopp. "Marie Antoinette" matchade aldrig riktigt "Lost in Translation" och "The Bling Ring" blir ännu en Coppola-signerad film att lägga till kategorin "inte alls lika bra som 'Lost in Translation'".

Det är kanske lite dumt att jämföra alla hennes filmer med den stora succén, men samtidigt är det måttstocken man måste gå efter. Ungefär som M. Night Shyamalans nya filmer kommer att jämföras med "Sjätte sinnet" för all tid och evighet.

"The Bling Ring" är verklighetsbaserad och bygger på en Vanity Fair-artikel som i sin tur avhandlade en märklig ungdomsliga som gjorde inbrott i kändisars hus där de stal kläder, smycken och annat. Allting kretsar kring Rebecca (Katie Chang). Det är hon som visar den nyinflyttade och lätt mobbade Marc (Israel Broussard) hur man enkelt kan tjäna snabba pengar genom att bara kolla om vissa bilar är olåsta. Det finns alltid något av värde att plocka med sig. Sen föreslår hon att de ska kolla om vissa hus är olåsta och så har den kriminella karusellen startat. De kollar skvallersajter för att se vilka kändisar som är bortresta och tar sig in i deras hus och plockar på sig som om det vore gratisexemplar. Kompisarna Nicki (Emma Watson), Chloe (Claire Julien) och Sam (Taissa Farmiga) är också med. Men givetvis har det kriminella livet ett bäst före-datum och det går oundvikligen för långt.

Jag vill gärna se filmen som en skarp kommentar till den utbredda ytlighet som sprider sig över världen där det enda som betyder något är vilka saker man äger. En värld formad av realityshower där vi ser unga bortskämda människor få allting de pekar på. En värld fylld av modebloggar och wannabes. Ytligheten bland filmens karaktärer gör mig illamående, och det är i och för sig ett bra betyg. En film vars karaktärer man blir direkt irriterade på är bra.

"The Bling Ring" är okej. Det är en fascinerande historia men inte så där överdrivet spännande gjort. Sofia Coppola suger riktigt länge på visa scener, då där så att man börja undra om hon försöker dryga ut spellängden, men samtidigt får det en effekt: Den poängterar vikten av den där vidriga ytligheten hos karaktärerna.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det känns så avigt att se Emma Watson prata amerikanska och göra en roll som är så vitt skild från Hermione Granger. Samtidigt känns det riktigt bra och intressant. På något sätt är det väldigt tursamt att hon gjorde "Harry Potter"-filmerna som barn och nu kan gå vidare i skådespelarlivet med nya utmaningar.

2. Namnen på de kriminella har ändrats till filmen. Däremot är deras offer precis de samma som i verkligheten, bland annat Paris Hilton, Audrina Patridge, Orlando Bloom, Megan Fox och Lindsay Lohan. Inbrottsscenerna hos Paris Hilton är inspelade i hennes hus.

3. Det är för mig helt obegripligt att dessa kändisar inte hade ordenliga larmsystem, och om man som Paris Hilton lämnar husnyckeln under dörrmattan får man skylla sig själv... Om detta är sanningsenligt eller inte lämnar jag dock åt sidan, men jag hoppas att det är ren fiktion.


ANDERS JAKOBSON (2013-10-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA