Ren rättsalsporr i konspirationsklassiker

FILMEN

Lagom till 50-årsdagen av "skotten i Dallas" släpps Oliver Stones mastodontfilm "JFK" i en tre och en halv timme lång director's cut på blu-ray. Filmen har 22 år på nacken och räknas som en av de stora 90-talsklassikerna och är finfint godis för den som gillar smaskiga konspirationsteorier.

"JFK" är en film som får tittarna att delas in i olika läger. Dels de som köper konspirationsteorin med hull och hår och dels de som anser att Stone sprider propaganda och osanningar bara för provokationens skull. Det var en omtalad film när den kom, där media hackade den sönder och samman efter ett läckt första utkast till manuset. Stone rörde upp känslor långt innan någon hade sett en ruta av filmen.

Jag har sett dess många rutor flera gånger och njuter av en fascinerade historia kring ett av de mest kända politiska attentaten i vår tid. Huruvida det var en konspiration bakom mordet på John F Kennedy eller inte tänker jag inte spekulera i, men baserat på den information som figurerar i filmen är det väldigt svårt att tro på den officiella slutsatsen om att Lee Harvey Oswald (Gary Oldman) var ensam skyldig till brottet.

Filmen inleds med skotten i Dallas som skakar om hela USA. I New Orleans sitter distriktsåklagaren Jim Garrison (Kevin Costner) och inser att det finns potentiella kopplingar till hans distrikt och inleder utredningar som inte leder till något konkret. Tre år senare läser han Warrenkommissionens omfattande rapport om mordet, som fastlägger att Oswald var ensam gärningsman, och förbluffas över dess brister, felaktigheter och ofullständighet. Tillsammans med sitt team börjar han i det tysta börja rota i fallet igen och hittar pusselbitar som lutar åt att Warrenkommissionens slutsats är fel och att det är en konspiration bakom det hela, där Garrison pekar ut lokala affärsmanen Clay Shaw (Tommy Lee Jones) som delaktig.

Strax därpå blir allting publikt och betydligt mer intensivt och farligt för Garrison som konsumeras totalt av fallet, men han är fast övertygad om sina teorier och vägrar att ge sig på väg till rättssalen.

Filmens avslutning är ren rättsalsporr för alla vi som får positiva rysningar av filmiska slutpläderingar, grundlagt av gamla avsnitt av "Lagens änglar". Kevin Costner håller en monolog i vad som känns som en halvtimme där han belyser alla felaktigt dragna slutsatser, teorin om "den magiska kulan" och så vidare. Det är en av mina favoritscener genom tiderna och om man inte köpt konspirationsteorin tidigare så gör man det nu.

Jag undviker dock att ta ställning för filmens olika sanningar och nöjer mig i stället med att totalt sugas in i detta spännande och välgjorda drama. "JFK" är en klassiker även i min bok.


EXTRAMATERIALET

Filmens tre och en halvtimme matchas av nästan lika mycket extramaterial. Mer än så om man räknar med Oliver Stones kommentarspår.

Dock är inget av extramaterialet speciellt färskt. En 90 minuter lång bakomfilm/dokumentär avhandlar de historiska händelserna och tar tydligt ställning för konspirationsteorin. Detta kompletteras av en halvtimmeslång, dock väldigt trist presenterad, film om dokument som blivit offentliga efter filmen gjordes.

Dessutom finns det nästan en timme bortklippt eller förlängt material att ta in om man så orkar.


TRE SAKER

1. Blu-ray:en som släppts i Sverige nu släpptes i USA för fem år sedan i samband med 45-årsdagen av dödsskjutningen och kom som en digibook med ett bildhäfte i förpackningen. Nu till 50-årsdagen kom en betydligt maffigare utgåva med mycket mer innehåll.

2. Väldigt mycket energi och pengar lades ned på att återskapa platser som figurerar i historien exakt som de såg ut när det begav sig. Till exempel ska det vara exakt samma gröna kulör på kaklet i rummet där presidentens kropp undersöktes efter mordet, detta trots att scenen återges i svartvitt.

3. Nyhetsankaret Walter Cronkite, som gjorde den klassiska CBS Bulletin-rapporten strax efter skotten i Dallas, var en av de som ansåg att filmen inte innehåller ett uns sanning. Detta uttryckte han bland annat genom att skälla ut den legendariska kritikern Roger Ebert efter att denna givit "JFK" en positiv recension.


ANDERS JAKOBSON (2013-11-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Commentary, Beyond JFK: the Question of Conspiracy, Assassination Update: the New Documents, Deleted/Extended scenes
Länkar:
JFK hos IMDB
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA