Störd även som remake

FILMEN

1980 gjorde William Lustig den mycket olustiga skräckfilmen "Maniac" som drygt 30 år senare kommit i remake väl trogen sitt original. Personligen tycker jag att det inte skiljer överdrivet mycket mellan filmerna. Elijah Woods har axlat Joe Spignells legendariska roll som psykopaten Frank som har grova mommy issues och försöker återskapa sin döda mor genom att skalpera kvinnor och placera deras hår på skyltdockor. Friskt!

En stor skillnad från originalfilmen är att man här tagit galningens perspektiv till nya nivåer då hela filmen visas ur Elijahs synvinkel. Det är riktigt smart gjort och i nästan hela filmen ser man bara huvudpersonen när han speglas i något. Det har krävts en del klurigheter för att få till det, och det har lyckats bra.

Filmen i stort är störd, men kanske inte riktigt lika finessfullt gjord som originalet. Huvudpersonens paranoia och psykologiska störning skildras effektivt och den personliga synvinkeln gör att stalkerkänslan är på plats i princip hela tiden. Originalet hade en suggestiv förföljningsscen som får en motsvarighet även här, men i och med att hela filmen har samma synvinkel känner jag inte att det blir samma effekt.

Jag kan inte påstå att det känns så där överdrivet befogat att göra en nyinspelning, speciellt inte som denna nya version inte tar några enorma kliv bort från originalets story och känsla, men det kan kanske vara aningens enklare för en yngre publik att konsumera en modern film snarare än en som gjordes långt innan de var födda. Och även om Elijah Woods "Maniac" matchar originalet, tycker jag ändå att man hellre ska se 1980-filmen. Joe Spignells galning är svårslagen.


EXTRAMATERIALET

Making of-filmen är bara marginellt längre än filmens trailer och består till större delen av trailerliknande material. På mindre än tre minuters total speltid finns det alltså inte utrymme för någon djupare information om filmen.

Trailern och ett bildgalleri kompletterar det skrala utbudet.


TRE SAKER

1. En solklar passning till originalet är när Frank speglas i en bildörr och bilden blir precis som omslaget till förlagan. En annan passning är en beskrivning av hur en tjej han dejtar trodde att han skulle se ut: "I thought you would be fat, with long black hair and a greasy face filled with acne", vilket är ungefär hur Joe Spignell såg ut.

2. Q Lazzarus "Goodbye Horses" spelas i en scen. Låten gjordes väl odödlig i och med att det är den Buffalo Bill dansar naken till i "När lammen tystnar", vilket är en film som har vissa beröringspunkter med "Maniac".

3. Filmmusiken i övrigt är gjord i riktig 80-talsanda, till den grad att jag tror att den är lyft från originalfilmen. Det är den inte utan en fransk kompositör vid namn Rob har uppenbart pluggat John Carpenters och Dario Argentos filmmusik.


ANDERS JAKOBSON (2013-12-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (30/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA