Oengagerande med osympatisk gangster

FILMEN

I 70-talets Glasgow får en dag Paul Ferris nog av bröderna Banks som terroriserat omgivningen hela hans uppväxt. Med en kniv i en obehaglig scen startar han sin våldsamma resa in i gangstervärlden. Sen fortsätter historien i familjära hjulspår, och det bedras, hämnas, knarkas och svärs, allt medan hans fru givetvis tror att han en dag ska dra sig ur sitt brottsliga liv.

Det är en välgjord film. Retromiljön är övertygande, skådespeleriet dugligt och ett par scener är riktigt obehagliga. Filmen glorifierar lyckligtvis inte brott och våld alls, men tyvärr är historien inte alls engagerande. Man är inte alls sympatisk med Paul, vars våldsamma beteende bara förklaras med att han tycker det känns bra.

Filmer baserade på sanna händelser, som denna, kan ibland göra mig lite fundersam. Paul, kallad "The Wee Man", må ha varit ett färgstarkt inslag i Glasgows gangsterhistoria, påverkat mångas liv och figurerat i media, men som film är det inte en nämnvärd historia. Det hade berättats bättre i en dokumentär.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen spelades in i London i stället för Glasgow, eftersom polisen vägrade assistera inspelningen. Troligen för att de framställs i lite mindre bra dager än de skulle vilja.

2. Paul Ferris är numer författare.

3. Filmen planerades redan 2005, då med Robert Carlyle och Liam Gallagher i rollerna.


HENRIK ANDERSSON (2013-12-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (4/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA