Ännu en exemplarisk Simpsons-box

FILMEN

Jag kan tänka mig att många drar sig från att köpa "The Simpsons" på DVD eftersom alla avsnitt visats 100 gånger i alla tänkbara kanaler. Faktum är att när jag tittar igenom den åttonde DVD-boxen med "The Simpsons" så är det en hel del avsnitt jag aldrig sett tidigare, och då har jag ändå sett rätt många avsnitt.

Några av de mest kända avsnitten från den här säsongen:

• "You only move twice" där Homer får jobb i en annan stad och hela familjen flyttar med honom - men problemet är att Homers nya chef är en riktig James Bond-skurk som ska ta över världen (därav titeln).
• "Hurricane Neddy" där en orkan drar igenom Springfield men enbart utplånar Flanders hus, något som leder till att den gode Ned blir galen och skriver in sig på mentalsjukhus.
• "El viaje misterioso de nuestro Jomer" - avsnittet där Homer äter världens starkaste chili som får honom att hallucinera och vägleds av en talande coyote (spelad av Johnny Cash).
• "The Springfield files" när Homer stöter på en alien och de välbekanta agenterna Mulder och Scully kommer till Springfield för att reda ut det hela.
• "Simpsonscalifragilisticexpiala(d'oh)cious" när Marge blir utbränd och familjen anställer barnflickan Shary Bobbins.
• "The Itchy & Scratchy & Poochie show" där Itchy & Scratchy får en ny kompis i form av hunden Poochie vars röst görs av Homer.
• "The brother from another series" - Sideshow Bob-avsnittet där hans bror Cecil dyker upp, spelad av David Hyde Pierce från "Frasier".
• "The old man and the Lisa" där Mr Burns blir fattig men lär sig tjäna pengar på återvinning tack vare Lisa.

samt

• "In Marge we trust" där det japanska tvättmedlet Mr Sparky med Homer som logotyp dyker upp.

De här känner ni väl igen?

Som vanligt presenteras alltihop i en tjusig box, och de specialgjorda menyerna är lika roliga som alltid.


EXTRAMATERIALET

"The Simpsons"-boxarna är alltid exemplariska när det gäller extramaterial, dock skulle de kunna vara ännu bättre. Det standardmaterial som alla boxar hittills har innehållit är visserligen bra, men de unika inslagen är lite för få och lite för korta när de väl dyker upp.

Den stora behållningen är kommentarspåren där både producenter, regissörer, författare och skådespelare bidrar med minnen och annat kul. Nytt för denna gång är att produktionsledaren Josh Weinstein tagit med sina barn in i inspelningsstudion och de kommenterar och ställer frågor så som bara barn kan, bland annat undrar de varför Flanders glasögon försvinner in i honom när han tar på sig dem.

En annan form av kommentarspår är de fyra "bits with the animators" som finns, en per skiva, där Matt Groening och tre animatörer ritar på tv-skärmen samtidigt som vi får se delar av några avsnitt. Roligt för de som är intresserade av animering, design och layout.

Som fördjupning i det kan man också klicka runt i några klipp där man kan växla mellan skisser, layout, animatic och färdigt resultat.

Vill man höra "The Simpsons" på annat språk går det bra på fjärde skivan där man kan höra en rad olika språk, dock inte den mytomspunna svenska dubbningen. Jag har hoppats på den i box efter box, men den kommer nog aldrig.

Vad som är lite unikt för denna box är en liten featurette om huset som byggdes i Las Vegas helt efter Simpsons hus i serien. Huset ser verkligen märkligt ut, och det är mycket synd att den här featuretten är så kort. Vi får knappt komma in i huset.

Från samma miljö finns två korta promos där Matt Groening ritar Bart och Homer på rutan på bara ett par sekunder.


TRE SAKER

1. En sak jag verkligen har saknat i alla dessa boxar är en riktigt titt bakom kulisserna från när de spelar in rösterna till avsnitten. Antingen en table reading eller från studion. Det skulle vara riktigt kul att se. Alla har väl sett klippet med Harry Shearer och Dan Castellaneta när de improviserar loss hos Conan O'Brien. Mer sådant!

2. Ett av avsnitten på fjärde skivan är "The Simpsons Spin-off showcase" där Troy McClure presenterar tre spin-offs från "The Simpsons". Den sista är en varietetsshow familjen har, precis som familjen i "The Brady Bunch" hade. Matt Groening erkänner att han var orolig för avsnittet när det först sändes då han inte ville att folk skulle tro att de vanliga avsnitten var "påhittade" med en familj som spelade en annan familj.

3. Ja, varför försvinner Flanders glasögon in i honom? En designmiss menar Matt Groening. Plus att det skulle se konstigt ut om han hade haft två cirklar runt ögonen.


ANDERS JAKOBSON (2006-11-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2006
Bolag: SF
Ljud: 4:3 1.33:1
Bild: Dolby Digital 5.1
Extramaterial:
Commentary, Deleted scenes, A Memento from Matt Groening, Animation showcase, A bit from the animators, The Simpsons House, Special language feature, Promos with Matt Groening, Sketch gallery.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA