Extremt liv och död

FILMEN

Extremsporter kallas inte extrema utan anledning. Sporterna är tuffa och ställer tuffa krav på att bli värre, farligare - ja, mer extrema alltså. Konsekvensen av detta blir förstås att utförarna utsätter sig för situationer där skaderiskerna är enorma. Kevin Pearce visade tidigt tecken på att extremsport var hans grej. Som baby klättrade han upp på stolar, som barn började han med allt extremare lekar och idrotter och som Vermont-bo med två äldre snowboardåkande bröder gick han i deras fotspår och lade all sin vakna tid på sporten.

Och han blev bra. Efter att sporten dominerats av Shaun White började Kevin allt oftare knipa förstaplatsen i tävlingarna och när vinterolympiaden i Vancouver 2010 närmade sig ansågs Kevin vara en stark kandidat till guldet. Vid ett träningsåk på självaste nyårsafton 2009 hände då det otänkbara. Kevin misslyckas med landningen när han gör det avancerade tricket cab double cork och faller handlöst ned i halfpipen och landar med ansiktet först. Hans kompisar inser direkt att det var en riktigt allvarlig vurpa och tillkallar hjälp.

Det är riktigt allvarligt. Kevin hamnar på intensivvården och inleder en lång resa för att bli rehabiliterad. Hans familj vakar oroligt vid hans sida, men gläds åt varje framsteg han gör. Han är en förändrad ung man, men fast besluten om att komma tillbaka och njuta av kärleken han har till sporten. Men läkarna och hans familj tycker något annat.

Baksidetexten lägger stor vikt vid kampen mellan Shaun och Kevin, men det är inte alls vad filmen går ut på. Vi får visserligen ta del av den och lära oss hur de båda två utövarna har helt olika attityder för att nå framgång. Men den stora kampen filmen avhandlar är mellan Kevins önskan om att få tillbaka sitt gamla liv och konsekvenserna som skulle bli i fall han utsatte sin redan skadade hjärna för något liknande igen.

Dokumentären är precis som en bra dokumentär ska vara. Engagerande och gripande. Det är läskigt att se vad som händer vid hjärnskador. Även om Kevin blir bättre är han verkligen en helt annan person under den första tiden efter olyckan. Vi får även träffa några andra människor som råkat ut för liknande skador, men inte klarat sig så bra som Kevin. Dokumentären visar även hur stor betydelse en bra familj har i svåra stunder. Oavsett om det kan vara vinklat eller klippt på ett visst sätt står det klart att Kevin har en familj som kan prata om saker och demokratiskt diskutera fördelar och nackdelar. En familj där man kan lätta sitt hjärta, precis som Kevins bror David gör. Han har Downs syndrom och är tydligt orolig och ledsen och håller inte inne med sina känslor.

Samtidigt tar filmen upp faktumet att extremsporterna blir bara mer och mer extrema. Att publiken vill se läskiga vurpor. Att gränserna tänjs. Bara under den tid Kevin är borta från sporten blir tricken mer avancerade och farliga. Det går aldrig så långt att filmen tar ställning åt något håll, utan den presenterar bara fakta i det här fallet, men det blir lite tankeväckande. En sevärd dokumentär.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Under filmens gång spelas låtar av svenska The Hives och José González.

2. Shaun White vann guld i vinter-os 2010. Två år senare - vilket skildras i filmen - fick han som första snowboardåkare i historien maximala 100 poäng för ett åk i Winter X Games.

3. Helt ovidkommande men ändå: Kevin Pearce ser ut som en perfekt morfning av två Foo Fighters-medlemmar. Blanda David Grohl och Taylor Hawkins och ni har Kevin.


ANDERS JAKOBSON (2014-09-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Lucky Dogs
Tema: HBO-original
Ljud: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA