En underbar spökhistoria

FILMEN

"Babadook" är en ganska klassisk spökhistoria där någon hemsöker en familj som måste försvara sig för att överleva. Den här gången är det en mor och hennes son som hemsöks av Babadook. Babadook är en figur som mest liknar en kråka i kostym och hög hatt som först dyker upp i en rätt otrevlig sagobok.

När vi först ser Amelia och Samuel som mor och son heter är sonen redan ordentligt spökrädd. Han bygger spökfällor och har svårt att sova på nätterna. När han sen hittar boken om Babadook i bokhyllan blir det inte direkt bättre. Och faktum är att till en början tycker man väldigt illa om honom. Noah Wiseman som spelar Samuel gör ett fantastiskt jobb med att få vi som tittar att ogilla honom. Det är inte ofta man ogillar barn i filmer, men här gör man det. Han är ett sådant där barn man är glad över att inte själv ha.

Men sen när Babadook dyker upp ändras dynamiken mellan Amelia och Samuel. Helt plötsligt blir Amelia den elake och Samuel den tillbakatryckte och just detta skifte är väldigt effektivt för filmen. Hela förhållandet mellan mor och son förändras och det kommer väldigt överraskande.

Dessutom är man rätt sparsam med vad man visar av Babadook. Man vet att han är där, man vet att han är hemskt otäck och man vet att han kommer att skada Amelia och Samuel om han får chansen men man får inte se honom och man får i slutet inte heller alla svar serverade. Man får själv avgöra hur allt hänger ihop på ett väldigt bra sätt.

Så, trots att titeln är lite svårtolkad är "Babadook" en väldigt bra skräckfilm som bjuder på många otrevliga scener även om den inte innehåller så värst mycket blod.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Kastar man om bokstäverna i "Babadook" får man "A Bad Book".

2. Filmens budget på 3071 dollar fick man in från en Kickstarter-kampanj.

3. Jag gillar verkligen utseendet på Babadook.


HANS-ÅKE LILJA (2015-03-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (29/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA