Tillbaka till framtiden i ny tappning

FILMEN

Alla som var tonåringar på 80-talet minns säkert "Tillbaka till framtiden"-filmerna där Marty reser både framåt och bakåt i tiden. Dessa filmer var rena komedier men skalar man bort skratten så kommer man rätt nära "Project Almanac". Här är det ett syskonpar, David och Christina Raskin som hittar sin pappas gamla videokamera på vinden och när de tittar på filmen från Davids sjuårskalas får de i en spegel syn på David som tonåring. Till en början blir de chockade men eftersom deras pappa var inblandad i militära hemliga experiment börjar de undersöka hans källarlabb närmare och där hittar de vad de tror är delar som ska användas till en tidsmaskin.

Stärkta av att de redan vet att de kommer lyckas bygger de tillsammans med några kompisar tidsmaskinen som faktiskt fungerar. Till en början kan de dock bara åka tre veckor bakåt i tiden men det räcker. En i gruppen körde på ett prov så det första de gör är att åka tillbaka och fixa det och så fortsätter det. De har alla småsaker som de vill ändra. Men när de återvänder efter att ha åkt tillbaka för att se en konsert de missat märker de att små saker förändrats. Kan deras agerande i dåtiden ha förändrat nutiden? Man får inte fundera allt för mycket fram och tillbaka för då blir man galen men det visar sig att de har påverkat händelser. Frågan är bara hur de ställer dem tillrätta…

"Project Almanac" är som sagt en ny mörkare version av "Tillbaka till framtiden". Det är definitivt inte en komedi utan här är det allvar. Det enda man kanske kan klaga lite på är att det går rätt lätt för dem att bygga tidsmaskinen. Men vem bryr sig. Jag älskar filmer där huvudpersonerna åker fram och tillbaka i tiden och ändra på saker och ting och "Project Almanac" är definitivt inget undantag. Och framförallt så håller filmen ihop. Man har tänkt på hur saker och ting påverkar varandra och det gillar jag. Det är ofta så att de som gjort filmen verkar tro att folk inte kommer ihåg saker de sett för 10-20 minuter sen och att de därför kan hoppa lite som de vill i logiken men här fungerar det.

Faktum är att jag gillade filmen så pass att jag önskar att jag själv hade en tidsmaskin så jag kunde åka tillbaka och se den för första gången en gång till…


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av några borttagna scener men framförallt en alternativ början och två alternativa slut. Personligen tycker jag att de som finns i filmen är de bästa men det är alltid kul att se idéer och tankar som fanns när man spelade in filmen.


TRE SAKER

1. "Project Almanac" är filmens tredje titel. Tidigare gick den under namnen "Welcome to Yesterday" och "Almanac".

2. Det är inte bara jag som tycker att filmen påminner om "Tillbaka till framtiden". Kolla noga så kommer ni hitta flera små vinkar åt den i filmen.

3. Det är en kittlande tanke att ha en tidsmaskin i en ryggsäck…


HANS-ÅKE LILJA (2015-07-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Paramount
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Alternativ början, alternativa scener och alternativt slut
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (15/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
THRILLERNA