Kungarnas uppgång och fall

FILMEN

Alla som såg på videofilmer, ni vet en sådan där stor kassett som man satte i en stor spelare som var kopplad till en TV, känner säkert igen Cannon Films loggan. Cannon låg bakom en mängd filmer på 80- och 90-talet och i denna dokumentär får vi höra historien bakom företaget. Cannon startades och drevs av de israeliska kusinerna Golan och Globus och de gjorde det på ett helt nytt sätt. I stället för att fokusera på kvalité satsade de på kvantitet. De släppte fler filmer än något annat bolag och 99 procent var B-action, skräck, sex och krigsfilmer, men de sålde. Kritikerna hatade dem men publiken fanns där och det var allt som betydde något.

I dokumentären får vi höra hela sagan om Cannon och kusinerna. Hur de började göra film i Israel på 60-talet och hur allt till slut kraschade. Hur kusinerna gick skilda vägar, vad de gör i dag och hur denna tid påverkade dem själva och deras familjer.

Jag gillar den här typen av dokumentärer. Det är fascinerande att se hur folk som verkligen brinner för något går "all in" oavsett vad det kostar. Sen är det kul att se alla filmer man känner igen från 80- och 90-talet. Filmer som man såg om och om igen och tyckte att de var det häftigaste man sett. Nu får man veta lite mer om hur de kom till och under vilka förutsättningar. Nostalgi i drivor med andra ord.

För de som var med på 80- och 90-talet och såg mycket film är denna dokumentär ett måste. För er som är yngre och inte har en aning om vad Cannon är, se dokumentären ändå och förfasas över hur filmutbudet såg ut på den här tiden. Vad man såg för filmer och hur daterade de är i dag.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Originaltiteln är "The Go-Go Boys" eftersom kusinerna kallades det.

2. Det är rätt svårt att förstå hur stora Cannon var. De sålde filmer innan de ens var gjorda. Bland annat får vi sen en katalog med filmaffischer för filmer som inte finns, men som de sålde.

3. Efter vad som framgår i filmen måste Golan och Globus vara ett av de mest framgångsrika paren i filmindustrins historia.


HANS-ÅKE LILJA (2015-07-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (8/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
KOMEDIERNA