Effektfullt foto från Brasilien

FILMEN

Som filmregissör har Stephen Daldry hittills haft en kort men framgångsrik karriär. Sedan debuten med "Billy Elliot" år 2000 har han hunnit med prisbelönade filmer som "Timmarna" och "Extremt högt och otroligt nära". Brasilianska "Trash" är blott hans femte långfilm men visar även den på fin berättarkonst.

Tre gatubarn hankar sig fram och arbetar för småslantar på den lokala soptippen. En dag hittar de en plånbok som visar sig vara eftertraktad när polisen börjar leta efter den. När pojkarna bestämmer sig för att ta reda på vem plånboken tillhör och varför polisen vill ha tag i den kommer de en korruptionsskandal på spåren.

Det här skulle kunna vara en utmärkt thriller men blir i stället i regissör Stephen Daldrys händer mer av en charmig skattletarhistoria när de tre gatubarnen ska försöka ta reda på varför plånboken är så viktig och varför någon vill döda dem för att komma åt den. En ledtråd leder vidare till en annan och ytterligare en annan och ytterligare en och charmen i de tre huvudpersonernas pusslande räcker långt, även när de knäcker chiffer med väldigt lite logik och trovärdighet.

Det blir aldrig långtråkigt, delvis tack vare de utmärkta huvudrollsinnehavarna, men också för ett effektfullt fotografi. En scen som etsat sig fast på näthinnan visar mängder av plastflaskor flyter fram i den förorenade floden i förgrunden medan den lilla kåkstaden läckert lyses upp med mängder av elektriska ljus i bakgrunden. Daldrys skildring av gatubarnens miljöer pendlar mellan tragiskt och inbjudande effektfullt, inte minst då fotot som är en av behållningarna med den här filmen.

I små men viktiga biroller ser vi Martin Sheen som alkoholiserad präst och Rooney Mara som frivilligarbetare i den förstnämndes församling. Båda två har begränsad tid i rutan men blir viktiga för barnens detektivarbete. "Trash" bjuder på en lagom mix av misärskildring som berör och en charmig detektivhistoria som underhåller och trots att detta är Daldrys första film att inte vinna några stora priser så rekommenderas den varmt.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Richard Curtis har skrivit manus utifrån en roman av Andy Mulligan. Mulligans roman utgick från Phillipine community funds arbete med att förhindra och stoppa barnarbete.

2. Filmen känns oerhört välcastad och de tre ungdomarna i huvudrollerna är de som skiner mest.

3. Stephen Daldry kallar sig själv för homosexuell trots att han i dag är gift med en kvinna och har ett barn med henne. Tidigare var han tillsammans med en man och han har valt att kalla sig för gay för att folk enligt honom själv inte klarar av förvirringen kring bisexuella.


THOMAS HELSING (2015-08-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (4/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA