Hämnden är ljuv, men inte mycket mer

FILMEN

Trots flera priser, bland annat en Oscar för bästa utländska film, kom den här argentinska episodfilmen från ingenstans. Så kändes det i alla fall för mig som inte hört talas om den innan. I sex kortare historier, skrivna av regissören Damián Szifrón får vi se hämnden från olika sidor och synvinklar. Men allt går inte ut på att se ett offer genomföra en diabolisk plan, även om det finns exempel på det. Här finns exempelvis servitrisen som får chansen att hämnas på maffiagubben som orsakade en tragedi i hennes familj. Hon ändrar sig dock när hans son anländer till restaurangen, men ibland kan en boll som sätts i rullning vara svår att stoppa.

Den kanske roligaste episoden är två passagerare i ett flygplan som upptäcker att de båda känner en viss herr Pasternak. Snart upptäcker de att en person på sätet bakom också känner Pasternak. Så upptäcker de en till, och en till. Och så småningom börjar de ana att det kanske inte är en slump. Den här episoden är rappt skriven och inleder filmen på ett utmärkt sätt även om den känns väl kort.

Den mest minnesvärda episoden torde vara ett eskalerande bråk mellan två bilister utefter en öde landsväg. Den är minnesvärd för hur ett litet bråk snabbt eskalerar till något vansinnigt stort men som helhet ändå en av de svagaste berättelserna i filmen.

Historierna är välskrivna men saknar karaktärsdjup vilket gör att filmen blir underhållande men inte så mycket mer än så. Det är först i den avslutande berättelsen om bruden som på bröllopet upptäcker att hon blivit bedragen som vi får något ordentligt djup i en karaktär. Och då är det mycket tack vare en fantastiskt skådespelarprestation från Erica Rivas i rollen som den försmådda bruden som får total härdsmälta under bröllopsfesten.

Annars vet jag inte så mycket om vad regissören vill säga med "Wild Tales". Är det en stunds god underhållning? Javisst! Är det en bra film? Ja, på det stora hela. Är det en given klassiker i filmhyllan? Nej, tyvärr.


EXTRAMATERIALET

Vi får en klassisk The making of-dokumentär med allt vad det innebär. Något mer kunde man kanske förvänta sig av en Oscarvinnare.


TRE SAKER

1. Pasternak som förekommer i första episoden är för alltid inetsad i mitt minne på grund av "Två och en halv män" där Charlie i några avsnitt får till det med Jakes lärare med detta namn.

2. Nu får regissören Damián Szifrón chansen att skriva manuset till den kommande Peter Berg-filmen "Six Billion-Dollar Man" där Mark Wahlberg är tänkt att spela huvudrollen.

3. Det mesta av filmen skrevs i regissörens badkar och allt spelades in på endast åtta veckor. Imponerande!


THOMAS HELSING (2015-08-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Making of Wild Tales
RECENSERAT DENNA DAG (18/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA