Gripande och brännande aktuell

FILMEN

Samba Cissé (Omar Sy) är född i Senegal men är sedan tio år tillbaka bosatt i Frankrike, där han försörjer sig som diskare på restaurang. Efter många års slit har han äntligen fått löfte om jobb i köket, något han arbetat för länge. Men Samba är papperslös och när han ska söka uppehållstillstånd med arbetslöftet som grund blir han i stället arresterad och ställd inför migrationsdomstolen.

I arresten träffar han Alice (Charlotte Gainsbourg), en utbränd karriärkvinna som precis börjat att jobba med att hjälpa immigranter på frivillig basis. När Samba släpps ur arresten med ett utvisningsbeslut hängande över sig fortsätter de träffas och utvecklar en trevande vänskap.

I och med utvisningshotet har Sambas chans till köksjobb gått upp i rök, och han tvingas ta tunga ströjobb från dag till dag. Det är en hopplös och tärande tillvaro, särskilt som han försörjer mor och systrar i Senegal.

"Samba" är en romantisk film som tack och lov undviker att bli sentimental; den har något viktigt att säga men undviker pekpinnar. Omar Sy har en karisma som är få skådespelare förunnade. Han och Charlotte Gainsbourg är ett fint par och båda är väldigt bra i sina roller – de spelar återhållet med mycket som bubblar precis under ytan. Gainsbourg står ut lite extra som den sköra Alice, vars ordnade liv kastats om efter ett sammanbrott.

Den som hade väntat sig en färgsprakande dansfilm av "Samba" går på en nit. I stället får man en varm, gripande och brännande aktuell film som stannar kvar i minnet. Det är inte så illa det.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Inledningsscenen börjar med en spektakulär bröllopsfest, där kameran sedan följer kyparna ut i köket. Väl där går man snabbt igenom kökspersonalen från kökschef ned till de lägst stående diskarna. Väldigt skicklig filmisk skildring av hierarkier och klass. Det är tre minuter som sätter tonen direkt.

2. Duon Olivier Nakache och Eric Toledano har inte bara regisserat "Samba" utan även den stora internationella succén "En oväntad vänskap" från 2011. De har i och med "Samba" samarbetat med skådespelaren Omar Sy i hela fyra långfilmer.

3. Charlotte Gainsbourg kanske de flesta känner igen från Lars von Triers senaste filmer, särskilt kontroversiella "Antichrist" och "Nymphomaniac". Hon är dotter till den franske musikern Serge Gainsbourg och modellen och designern Jane Birkin. De som 1969 gjorde succé och skandal med låten "Je t’aime… moi non plus", ni vet.


ÅSA GREGEMO-HJULSTRÖM (2015-09-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (1/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA