Schabblar bort all sin potential

FILMEN

Sex månader efter att Charlie (Tracy Spiridakos), Rachel (Elizabeth Mitchell) och Miles (Billy Burke) tagit sig in i tornet får vi återse dem igen och precis som i första säsongen på helt olika ställen. Exakt varför de fortsatt på olika ställen är lite oklart. Snart måste de dock samarbete igen för att bekämpa en nya fiender som hotar både deras stad och hela USA. Samtidigt händer konstiga saker med Aaron (Zak Orth) som tar en science fiction-vändning.

Precis som sig bör tar säsong 2 av "Revolution" ett steg framåt. Den är både mer sammanhållen och större än första säsongen. I stället för att resa land och rike runt cirkulerar hela säsongen i princip runt ett ställe. Det gör det lättare att behålla fokus och historien svävar inte ut lika mycket. Hela berättelsen blir också mer storslagen då de onda, patrioterna, är större. Det ger huvudkaraktärerna större spelutrymme och det är lättare att sympatisera då offren bor i en liten stad, inte i en hel republik. Tack vare patrioterna blir också linjerna mellan det goda och det onda mindre. Detta förstärks då vi får möta dem för första gången då de räddar våra huvudkaraktärer. Ett oerhört smart drag som sätter en speciell ton över hela säsongen.

Dock stannar det intressanta där. I stället för att lägga fokus på denna nya fiende och samarbetet som skapas mellan våra huvudkaraktärer och Monroe så läggs det till en bit science fiction genom nanotekniken som kan föra tillbaka elen. Stundtals gör detta att karaktärerna kommer lindrigt undan, vilket blir ganska tråkigt. Dessutom försvinner karaktärsutvecklingarna och hela säsongen blir endast ett långt krig som aldrig verkar ta slut. Jag förstår tanken, men relationen mellan nanotekniken och kriget de andra för skär sig lite och drar snarare ner berättelsen än lyfter upp den.

En annan sak som drar ner betyget lite är att författarna inte riktigt kan bestämma sig huruvida de vill fortsätta med flashbacks eller inte. Ibland dyker de upp från ingenstans och ibland går det flera avsnitt utan en enda flashback. Ibland bidrar dessa till historien och ibland drar de ner på tempot. Därför är det svårt att säga åt vilket håll de borde ha gått, men de borde dock vara konsekventa i sitt val. Antingen används de lika ofta som i första säsongen, eller så tas de bort helt.

Andra säsongen av "Revolution" har alla förutsättningar att bli riktigt bra, men vill för mycket och faller därför lite mellan stolarna. Tyvärr.


EXTRAMATERIALET

Under ett samtal med författarna bakom serien som är en del av extramaterialet tappar jag intresset efter ungefär en minut. De säger i princip vad man som åskådare kunnat lista ut själv, men också saker som inte riktigt kommit fram vilket endast gör att jag lite tappar respekten för dem i stället.

Två delar av extramaterialet uppmärksammar samarbetet med FN och hur det för många människor är verklighet att inte ha någon el. Det är oerhört intressant och visar ett problem man kanske inte alltid tänker på. Extramaterialet blir tack vare dessa mycket mer betydelsefulla vilket ger mervärde åt att köpa dvd:n eller blu-ray:en.

Geek som jag är är det alltid roligt att titta på en panel från Comic Con, så även här. Dock är det en ganska kort panel där jag hade önskat lite mer prat med skådespelarna.

Bloopers leder ofta till skratt, men här har man lite missat poängen. Minst hälften av materialet är klipp där skådespelarna skrattar snarare än vad de skrattar åt. Jag hade gärna sett att klippet då började lite tidigare så vi kunnat skratta med dem. Det är trots allt då bloopers är som bäst.

Det finns en anledning till att scener klipps bort, de passar inte in av någon anledning. Några av de bortklippta scenerna här är dock lite intressant då de visar hur serien kunnat gå åt ett helt annat håll om de varit kvar. Rekommendationen är dock att se de bortklippta scenerna efter rätt avsnitt för att få ett sammanhang.


TRE SAKER

1. Detta är den sista säsongen av "Revolution".

2. I ett klipp under extramaterialet frågar en person från FN varför ingen på 15 år lyckats lista ur hur man kan skapa elektricitet även utan de resurser man är van vid. Trots allt gör många det i dag som har mindre kunskaper och ingen el. En väldigt intressant fråga som sätter hela serien i ett nytt ljus.

3. En serietidning i fyra delar har släppts för att avsluta de stora frågorna som aldrig avslutades i TV-serien.


EMMA ÅKERLIND (2015-10-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2015
Bolag: Warner Home Video
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
4 New Featurettes; Revolution: Heading West, Impact Revolution: Conversations with the United Nations, United Nations: The Mission Continues PSA & 2013 Comic-Con Panel Q&A with Cast and Creators, Deleted Scenes, Gag Reel
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (29/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA