Mord eller självmord?

FILMEN

För över 20 år sedan, 1994, hittades Kurt Cobain, sångare i Nirvana och idol för mängder av ungdomar död i sitt hem. Han hittades med ett hagelgevär i handen och var skjuten i huvudet. Ganska omgående rubricerades det som ett självmord och Kurt kremerades och utredningen lades ner. Men var det så? Vissa hävdar att det inte var så utan att det låg annat bakom, bland annat Tom Grant. Tom är en privatdetektiv som anlitades av Kurts fru Courtney Love, också hon sångerska, för att hitta Kurt som då varit försvunnen från den rehabiliteringsanläggning han vistats på. Love ville att Tom skulle hitta Kurt men hennes uppträdande och utsagor gjorde Tom misstänksam på att allt kanske inte var som det skulle. Att Kurt kanske inte var försvunnen och när han väl hittades att han kanske inte hade begått självmord som Love hävdade.

Tack vare Loves uppträdande bestämde sig Tom för att spela in alla deras samtal och det är dessa vi får ta del av här i en blandning av autentiska bilder och ljudupptagningar och fiktiva scener där skådespelare gestaltar de inblandade. Tom är övertygad om att Love var inblandad och att det inte var ett självmord. Det hänvisas till självmordsbrev som dykt upp på diverse olika ställen, överdoser och annat och som alltid när man ser en välgjord dokumentär så tror man på den. Så är det även här. Jag tror på Tom och tycker att Love är skyldig när eftertexten rullar. Precis som han kan jag inte förstå varför man inte öppnar fallet igen, MEN... här gäller det att tänka sig för. Den andra sidan, den som tror att det var ett självmord och Love själv får inte komma till tals här. Nu kanske de har blivit tillfrågade och tackat nej, det ska jag låta vara osagt men det jag vill komma till är att "Soaked in Bleach" är, även om den är bra, inte opartisk.

Men med det sagt är mycket av det som kommer fram här underligt och Love verkar onekligen skyldig. Den stora tragedin är dock att vi förmodligen aldrig kommer få reda på hur det egentligen gick till. Var det självmord? Blev han mördad och i så fall av vem? Det är frågor vi förmodligen aldrig kommer få besvarade, om inte Love är skyldig och erkänner på sin dödsbädd eller något liknande. Men oavsett så kittlar "Soaked in Bleach" fantasin…


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Både Tyler Bryan och Sarah Scott är väldigt lika Kurt och Love som de spelar.

2. Enligt uppgifter ska filmen ha tagit över åtta år att sammanställa. Gissningsvis gick merparten av tiden åt att samla in all information.

3. Skrämmande många ungdomar härmade Kurts (själv)mord och tog livet av sig med ett hagelgevär efter händelsen.


HANS-ÅKE LILJA (2015-11-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Njutafilms
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (9/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA