Skådespelarmässigt tung men i övrigt tunn

FILMEN

Diablo Cody slog igenom med manuset till den utmärkta "Juno", som följdes upp av skräckisen "Jennifer’s Body" och mörka "Young Adult". Hennes regidebut "Paradise" har vad jag vet inte kommit till Sverige och när det gäller "Ricki and the Flash" är det ingen annan än Jonathan Demme som står för regin. Demme som en gång i tiden vann en Oscar för "När lammen tystnar". Det här är dock ingen iskall thriller utan en emellanåt småkomisk dramafilm där Meryl Streep spelar en rockstjärna som krampaktigt håller fast i resterna av de framgångar hon egentligen aldrig haft.

Tillsammans med bandet The Flash spelar Ricki regelbundet covers på en bar inför en handfull stammisar. Vid sin sida har hon gitarristen Greg (Rick Springfield) som tydligt älskar henne mer än vad hon gör tillbaka. En kväll ringer telefonen och hennes ex-man Pete (Kevin Kline) meddelar att deras gemensamma dotter Julie (Mamie Gummer) blivit lämnad av sin man och är i ett uselt skick. Ricki tar sina sista slantar och flyger till ex-mannens lyxhus och hittar en dotter som inte vill veta av henne, men som ändå lämnar sitt katatoniska skal när den osmidiga mamman tar plats.

En helt misslyckad middag där även parets söner medverkar vittnar om att Ricki inte varit någon bra mamma. Faktum är att hon lämnade familjen för att förverkliga sina drömmar och konsekvenserna får hon äta upp än i dag. Finns det något sätt för henne att försöka lappa ihop alla trasiga relationer och ändå vara den hon är fullt ut?

"Ricki and the Flash" är inte någon fullträff. Historien saknar ett djup som jag inte riktigt kan sätta fingret på vad det faktiskt är för något. När filmen är slut är jag inte riktigt klar på vad karaktärerna gått igenom för att historien ska anses vara färdigberättad. Det saknas någonting, men jag vet inte exakt vad. Den ovan nämnda "Young Adult" rörde sig på sätt och vis i samma "trasiga själ"-värld men lyckades få ihop storyn bättre.

Meryl Streep är förstås alltid Meryl Streep och den här rollen känns så annorlunda att det nästan blir överspel. Hon är vräkig och låter lite småpackad hela tiden, men gör en trovärdig skildring av en rockbrud som levt ett långt liv med gitarren i näven. De många och långa musikframträdandena vittnar om det, och är kanske något som kunde ha skurits ned för coverband är alltid coverband även om det i detta fall är kompetenta musiker som tydligt spelar på riktigt.

Att se mor och dotter spela mor och dotter är förstås alltid något speciellt. Mamie (och systern Grace) har ärvt både utseende och talang från sin mamma och lägger man till den alltid trygga Kevin Klein i mixen blir det skådespelarmässigt riktigt bra. Men filmen saknar som sagt någonting och blir därför inte speciellt minnesvärd i varken Diablo Cody- eller Meryl Streep-sammanhang.


EXTRAMATERIALET

En handfull borttagna eller förlängda scener ligger med, där några av dem ger lite mer utrymme till de sekundära karaktärerna, men i allmänhet är det inte scener som hade gjort filmen bättre.

Två kortare bakomfilmer, om filmen i sin helhet och om hur Rick Springfield fick en roll finns också att se. Det är snälla bakomfilmer med berömmande citat och allmänt fluff. Inget djupare än så, men det är faktiskt lite kul att få bekräftat att Meryl Streep lärde sig spela gitarr för rollen.


TRE SAKER

1. Resten av The Flash består av veteranrockare som nödvändigtvis inte stått i det absoluta rampljuset. Trummisen Joe Vitale har spelat med både Crosby, Stills & Nash och Eagles, keyboardisten Bernie Worrell har en väletablerad solokarriär och basisten Rick Rosas spelade väldigt mycket med Neil Young. Rosas avled innan filmen kom ut.

2. Diablo Cody gör en cameo som en besökare på baren Ricki and the Flash spelar på. Hon kan ses som den som dansar längst fram under "I Still Haven't Found What I'm Looking For".

3. Meryl Streep och Kevin Klein har gjort två filmer ihop tidigare. När de spelade in "Sophies val" 1982 hade hon Mamie Gummer i magen. Lustigt sammanträffande.


ANDERS JAKOBSON (2016-02-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Sony
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Cast photo gallery, Getting ready for Ricki: The Making of Ricki and the Flash, Rediscovering Rick Springfield
RECENSERAT DENNA DAG (10/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA