En gömd skräckpärla med ett eget uttryck

FILMEN

Dryga 300 dagar har gått sedan en familj kröp ned i ett skyddsrum vid en skola för att hålla sig undan odjuren som finns där ute någonstans och garanterat är ute efter dem. Ett rejält lager med konserver har hållit dem vid liv och ett eget regelsystem har fått dem att behålla förståndet. Men nu börjar det skava där nere i underjorden. Är det så här deras liv ska vara och när är det fritt fram att kliva ut ur skyddet och vad är det i så fall för liv som väntar? Finns det några andra levande människor kvar?

Familjen spelas av Alexander Skarsgård och Andrea Riseborough samt Emily Alyn Lind som spelar deras nioåriga dotter. Parallellt med deras tid nere i rummet får vi glimtar av livet innan de tog skydd. Glimtarna kommer stötvis och bildar till slut en klarare bild av vad som hände och varför de tog skydd. Detta ser vi samtidigt som familjens nutid rubbas av att det är något utanför luckan i taket, något som till vilket pris som helst vill in. Pulsen och paniken ökar gradvis hos både familjen och tittaren...

De som skrivit och regisserat filmen är The Duffer Brothers, bröderna Mark och Ross som 2016 fått ett otroligt genomslag med sin retrodoftande myskoserie "Stranger Things". "Hidden" letade sig ut på hemmamarknaden några månader innan serien hade premiär och gjorde inte mycket väsen av sig, men det är en bra och udda rysare. Bröderna har uppenbarligen en talang för att berätta något så att det blir mer spännande och mystiskt än vad det i själva verket är, och "Hidden" är ett typexempel på en film som ändrar karaktär flera gånger. Den förlitar sig på "fördomar", i brist på ett bättre ord, som andra liknande filmer etablerat att man som tittare inte ägnar en tanke åt att det faktiskt kan vara på något annat vis än vad man initialt tror.

Med det sagt vill jag hävda att "Hidden" är en gömd pärla i filmutbudet. Den kommer kanske inte att gå till historien, men alla filmer som skruvar till ett etablerat upplägg och lyckas få till något eget är väl värda att se. Jag rekommenderar den varmt, med andra ord.


EXTRAMATERIALET

Inget, fast jag vill påpeka att utgåvan har svensk text men att det inte går att komma åt i den vanliga språkmenyn utan man får använda "Subtitles"-knappen på sin fjärrkontroll för att hitta texten.


TRE SAKER

1. Familjen har varit påhittiga och kreativa nere i skyddsrummet och skapat allt från ett periskop till ett eget Monopol-spel med överblivna konservburkar.

2. Alexander Skarsgård och Andrea Riseborough var även med i den lite lätt obehagliga "Disconnect" för några år sedan, men gjorde inga scener tillsammans.

3. "Hidden" är The Duffer Brothers enda långfilm hittills. Det har bara varit tv-produktioner och kortfilmer i övrigt.


ANDERS JAKOBSON (2016-08-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Warner Home Video
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI/SEPTEMBER
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA