Töntiga sektfloskler i bortslarvad film

FILMEN

En superkrallig brandman och hans nervösa kompis får ett uppdrag om att åka till en en plats där en kvinna fallit ihop. Medan de försöker rädda livet på henne samt lugna hennes dotter dyker en pick-up upp med en massa beväpnade män i vita skjortor. Männen tvingar våra livräddande huvudpersoner att genast upphöra med det de håller på med och tar med dem till en hemlig bas i närheten.

Männen tillhör Quantagruppen, en sekt ledda av "Läraren". Snabbt inser våra hjältar att sekten är komplett galen. "Läraren" sprider en floskelfylld dogma om en matematisk "formel" som avslöjar "sanningen". Quantagruppen är en samling människor som vid jordens undergång ska färdas till en ny värld och starta upp mänskligheten på nytt. Och undergången är nära.

I tv-soffan sitter jag och skruvar på mig för att det är så jävla töntigt alltihop. Lyckligtvis reagerar vår superkralliga brandman på samma sätt. Han är ateist medan hans kompis är katolik och bara ett par scener in i filmen kan man räkna ut att kompisen kommer att falla för sektens hjärntvätt. Och visst blir det så. Vår hjälte får nu anstränga sig riktigt hårt för att fly fältet och rädda den lilla flickan, samtidigt som "Läraren" i bästa Jim Jones-anda förbereder sin sekt för den slutgiltiga resan.

Det här är - trots en ganska påtaglig otäck stämning - en relativt kass film. Det känns som manusförfattaren och regissören Daniel Myrick (som tidigare gjort den moderna klassikern "The Blair witch project") tagit i alldeles för mycket när han skapat sekten. Det blir helt enkelt för floskelfyllt för att man ska ta dem på allvar.

När man närmar sig slutet är det ganska lätt att förutse att filmen ska ha en twist, och möjligheterna till en sådan är många. Den Myrick valt är helt okej och ökar på den otäcka känslan i filmen ett par 100%.

Jag har en bestämd känsla av att filmen är en tv-film från början, något jag dock inte lyckats hitta några bevis för, och titeltillägget "Uncut" måste syfta på att de svär i filmen och att ett par nakna bröst givetvis visas upp.

Nä, tyvärr. Quantagruppen vill få oss att tro. Jag tror inte ett smack på den här filmen. Flopp!


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av fem scener på sammanlagt 17 minuter. Den första är en alternativ version av filmens öppningsscen, och sedan ytterligare fyra scener som väljer att se som komplement till filmen snarare än bortklippta scener, för som jag ser det finns det inte en chans i världen att dessa kunde varit med i filmen. Det är nämligen väldigt udda scener.

Faktum är att jag gillar dessa scener mer än själva filmen. Quantogruppens likhet med Dharma från "Lost" blir mycket tydlig i en sorts videohälsning från "Lärarens" närmaste man Io. I en annan scen förklarar han formeln med fraktaler och sinuskurvor (Erik Passoja som spelar Io är härligt engerad i detta klipp).

Det finns också ett klipp med "Läraren" som skulle funkat väldigt bra som en unik trailer till filmen, och avslutningsvis finns det något som ska föreställa polisens brottsplatsdokumentering.

Gemensamt för alla dessa klipp är att de ger intrycket av att vara genuina och dokumentära, och med tanke på Daniel Myricks briljanta marknadsföring av "The Blair witch projekt" misstänker jag att de här klippen användes på samma sätt.

Efter att ha sett detta inser jag att "Believers" ändå hade visst potential som slarvats bort i själva filmen.


TRE SAKER

1. Huvudpersonen, brandmannen Dave, spelas av Johnny Messner, en skådespelare som är så sjukt lik Tim Daly ("Wings", "Storm of the century") att jag får dubbelkolla namnet flera gånger. Han gör dock mycket bra ifrån sig i filmen även om hans karaktär är ganska klichéartad.

2. Skådespeleriet är i övrigt av varierande kvalitet. Inga direkta kalkoninsatser och några gör ganska bra ifrån sig (som ovan nämnda Erik Passoja) utifrån det ganska skrala manuset.

3. Rollen som "Läraren" spelas av rutinerade Daniel Benzali, en skådespelare som dykt upp lite här och där under åren, men som jag personligt först såg och uppskattade väldigt mycket i dramaserien "Åtalad för mord" ("Murder one") på 90-talet. Benzali har en mycket speciell röst som passar hans figur i den här filmen som handen i handsken.


ANDERS JAKOBSON (2007-09-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Intervju med Io hämtad från Linda Vance Show, Öppningsscenerna till The Facility, Lärarens monologer inspelade med dold kamera, Scenen när Io förklarar formeln inspelad med dold kamera i ett par glasögon, Kriminalpolisens videoinspelning av spåren på brottsplatserna, Trailers
RECENSERAT DENNA DAG (5/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA