En väldigt annorlunda zombiefilm

FILMEN

När vi kommer in i filmen befinner vi oss på någon slags militär anläggning. Här möter vi tioårige Melanie som tillsammans med ett tjugotal jämngamla förs från sina celler till en lektionssal. Dock får de inte gå själva utan sitter i en rullstol, fastspända runt armar, ben och huvud. Så får de sitta under hela lektionen för att sen föras tillbaka till sina celler. Då jag innan vet att detta är en "typ" zombiefilm kan jag gissa vad det handlar om men det kittlar definitivt min nyfikenhet. Varför sitter de i celler? Varför spänns de fast?

Det visar sig att Melanie och de andra barnen befann sig inne i sina mödrar när dessa drabbades av viruset. Viruset spred sig sedan in till fostret som då även det smittades med resultatet att de åt sig ut ur sina mödrar. Och hur vidrigt detta än är så är det inte det som är det stora med detta. Dessa barn visar sig vara väldigt lika osmittade individer, tills de känner lukten av osmittade människor. Då blir de som galna och kastar sig okontrollerat över dem om de får chansen. Det är därför de sitter fastspända. Vi befinner oss i en framtida version av England där ett virus brutit ut och de underliga barnen är mänsklighetens sista chans. En forskare tror sig nämligen kunna få fram ett vaccin med hjälp av deras hjärna och ryggrad, ända tills den anläggning där de befinner sig tas över av smittade och de måste fly…

Jag gillar upplägget i "The Girl with all the Gifts" och jag gillar att det inte är någon vanlig zombiefilm. Här är viruset annorlunda mot vad vi sett tidigare och de smittade beter sig inte riktigt som vi är vana att se zombies. Helt klart är dock att man fortfarande ska akta sig för dem och att Melanie spelar en stor roll för gruppens chans att överleva.

Dock har filmen några svagheter. Det visar sig att det finns andra barn som man inte fångat in och när dessa möter Melanie och gruppen överlevande uppstår en konfrontation. Denna känns otroligt larvig. Det känns lite som om man velat återskapa en scen från "Flugornas herre" men man misslyckas totalt. Känns bara larvigt och konstigt. Slutet av filmen tyckte jag också var en besvikelse när jag såg det men nu när jag låtit det sjunka in lite är det genialiskt. Jag gillar det och jag vill veta mer. Vad händer? Hur utvecklas den situation vi lämnas med? Slutet får mig att fundera och jag gillar det.


EXTRAMATERIALET

En trailer för filmen och lite bilder är allt vi bjuds på.


TRE SAKER

1. Glenn Close dyker lite oväntat upp som forskaren i filmen. Hon gör en bra insats.

2. Filmen är baserad på boken med samma namn av M.R. Carey.

3. Tittar man noga (och vet hur han ser ut) kan man se bokens författare som en zombie vid staketet till anläggningen. Det är han som har blå tröja och en jacka på sig…


HANS-ÅKE LILJA (2017-03-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Studio S
Tema: Zombies
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Trailer & Bildgalleri
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA