Action, action, action... och lite splatter

FILMEN

Man måste geniförklara Edgar Wright och Simon Pegg. Kultförklarade succén "Shaun of the dead", deras romantiska komedi - med zombies, var en enda lång kärleksförklaring till George Romeros zombiegenre som inte bara bevarade arvet från mästaren utan också gjorde något nytt och unikt inom den, utan att på något sätt vara en parodi.

Nu är det den klassiska actionkomedin de gjuter nytt liv i med "Hot fuzz", en alldeles särdeles dynamisk och underhållande film.

Simon spelar superpolisen Nicholas, som är så effektiv på att hålla Londons gator fria från bus att polisledningen tvingas "befordra" honom till en liten by på landet där ingenting händer, där lokalpolisen tycker att det är helt okej att underåriga hänger på puben eftersom det håller gatorna rena och snygga, där de största problemen är förrymda svanar och folk som imiterar statyer.

Det blir givetvis en yrkesmässig kulturchock för Nicholas och de ingripanden han gör möts inte av någon större entusiasm, utom möjligen från Danny (Nick Frost) - en actionfilmskonnässör som ser Nicholas som en hjälte, som plockad ur någon film.

Men så börjar folk dö i byn. "Olycksfall", säger kollegorna men för Nicholas är det uppenbara mord, och när han ser ett mönster lyckas han till och med lista ut vem den skyldige är. Men det är inte så lätt att skipa rättvisa i en by som bara vill bevara sin fina yta och Nicholas tvingas ta till det tyngre artilleriet för att komma någonstans.

Resultatet är en oerhört rolig, actionpackad film som egentligen inte liknar något annan film man sett. Eller så liknar den varenda film man sett, för det är många referenser till andra filmer, inte minst till deras egen "Shaun of the dead" vars splattereffekter överträffas av två scener i filmen.

Skillnaden är att allt berättas oerhört snabbt. Actionklippen är blixtsnabba men ändå finns det tid att stanna upp och leverera den typiskt sarkastiska engelska humorn. Jag skrattar och njuter.

Så man måste geniförklara Edgar Wright och Simon Pegg. Två filmer, två fullträffar - vart ska de ta vägen nu? Jag väntar med spänning.


EXTRAMATERIALET

Edgar Wright och Simon Pegg är alltid alltid frikostiga med extramaterial och så även på denna enkeldisk. Nu är dock inte allt så himla spännande. Det finns några obetydliga saker som "The man who would be fuzz" där Simon och Nick framför en scen med Beatles-röster, eller "Hot funk", ett montage av filmen där alla svordomar bytts ut mot ord som låter liknande, eller "Flick book: the other side" där man får se Dannys andra animering (den första får man se i filmen).

Då är det mer givande att titta på outtakes och bortklippta scener. De bortklippta scenerna är hela 22 till antalet och man kan välja att se dem med Edgars kommentarer, där han förklarar varför de försvann.

Mer kommentarer får man i ett kommentarspår till hela filmen med både Edgar och Simon.

ALTERNATIV UTGÅVA

Den engelska dubbeldiskutgåvan har ytterligare extramaterial, se separat recension.


TRE SAKER

1. Edgar Wright gjorde en faketrailer till Tarantino/Rodriguez "Grindhouse". Filmen heter "Don't" och kan ses i denna blogg.


2. Paddy Considine som spelar en av de jobbiga kollegorna till Nicholas ser på pricken ut som Filip Hammar i den här filmen!


3. Man undrar vad Edgar Wright och Simon Pegg ska hitta på härnäst. Enligt IMDB har de inget nytt gemensamt projekt på gång, men man får anta att det kommer något och vad det än blir kan man i stort sett räkna med att det kommer att vara bra, roligt och ha ett par fina splattereffekter!


ANDERS JAKOBSON (2007-09-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1, Dolby Digital EX
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
22 bortklippta scener med kommentarer, outtakes, kommentarspår, trailers och tv-spottar, The man who would be Fuzz, Hot Funk, Flick book: The other side, Storyboards
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (4/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA