En titt hur det började

FILMEN

"Annabelle: Creation" är just vad titeln säger, en titt på hur dockan Annabelle skapades. Denna film utspelar sig alltså före "Annabelle". Vi får se hur Samuel Mullins skapar dockan men efter att hans dotter dör en dag på väg hem från kyrkan tar hela hans docktillverkning en annan bana. Nu lyckas han på något sätt få ner dotterns ande (tror han i alla fall) i dockan och han och hans fru kan efter det se dottern. De kan inte komma nära henne eller röra henne, hon liknar mest en projekterad version av sitt tidigare jag. Men de är nöjda med det... Tills frun attackeras.

Vi hoppar fram några år i tiden och nu vill helt plötsligt Samuel och hans fru låta sex barndomshemsflickor och deras lärare bo hos dem. Varför förklaras aldrig riktigt och det känns väldigt konstigt då Samuel hela tiden är sur och tvär mot dem. Hade varit enklare för honom att inte ta dit dem. Men nu gör han det och en av den går in i dotterns rum och hittar Annabelle och sen är det kört.

"Annabelle: Creation" är en medioker film. Den har några ställen där man hoppar till men är inte speciellt nytänkande. Den lever mycket på just hoppa till-scenerna. Och då blir man ju naturligtvis rädd men det är inte så konstigt. Man lyckas inte få till den där krypande känslan som jag gärna ser att man får när man ser en riktigt bra skräckfilm.

Filmen är regisserad av svenske David F. Sandberg ("Lights Out"), men tyvärr kommer den inte att bli den man minns honom för. Eller vi får i alla fall hoppas det. Han kan bättre. Samma sak gäller skådespelarna, ingen av dem är speciellt bra heller. Visst tjejerna fungerar och är väl för att vara barnskådespelare okej, men inte mycket mer än så. Så, nä se något annat i stället.


EXTRAMATERIALET

Vi får en hel del extramaterial om filmen. Ett av de mer intressanta inslagen är där vi får se hur "The Conjuring"-universumet hänger ihop med alla filmer och vi får dessutom veta att man planerar fler filmer i serien. Vi får även borttagna scener och två nya kortfilmer av regissören David F. Sandberg och även om själva idéerna är intressanta så är tyvärr kvalitén och skådespelarinsatserna på dessa kortfilmer inte den bästa. Vi får även kommentarspår och borttagna scener.


TRE SAKER

1. I USA marknadsfördes filmen ihop med nyinspelningen av "Det" och många Stephen King-fans i USA såg filmen på bio bara för att man visade ett fyraminutersklipp från just "Det".

2. Man lyckas knyta ihop filmen med den första i slutet med en gemensam scen.

3. Filmen början 1946, utspelar sig 1958 och slutar 1970 där även den andra filmen tar vid.


HANS-ÅKE LILJA (2017-12-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (4/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA