En homage till stand-up

FILMEN

Pete (Pete Holmes) kommer hem en dag och upptäcker sin fru Jess (Lauren Lapkus) i säng med en annan man (George Basil). Då han är väldigt kristen, inte har någon egen inkomst och älskar sin fru bestämmer han sig för att förlåta hennes snedsteg. Jess har dock andra planer och ber honom flytta ut. Plötsligt tvingas Pete lämna sitt förortsliv och han tar då chansen att flytta till New York och satsa på sin karriär som komiker. Problemet är bara att han inte har några pengar och tvingas därför sova på andra människors soffor.

"Crashing" är en slags hyllning till det tuffa livet som komiker innan man slår igenom. Det visar en bransch där det krävs stor passion och tålmodighet för att lyckas. Pete har passionen och tycks bry sig mer om sitt nästa gig än om var han ska tillbringa natten. Det är väldigt inspirerande att kämpa för sin dröm, vad det än är, trots att serien är så fokuserad på just komik. Det bästa är egentligen inte att se Pete stå på scenen, utan att se honom observera andra. Fascinationen i hans blick gör att jag som åskådare köper hans beslut att satsa på komiken framför att skaffa ett jobb och lägenhet.

Serien är klassad som komedi, men kommer till sin rätt som en dramakomedi. Hela situationen där Pete i princip är hemlös är ganska allvarlig, men samtidigt lyfts den upp av hans goda humör och de komiker han sover hos. Som renodlad komedi tappar den lite i genren. Det är lät att börja jämföra med serier som "Seinfeld"i komedigenren, vilket känns som en helt annan typ av serie.

Någonting som gör serien mer levande och äkta är sättet den är filmad på. Det är inte det glammiga New York som oftast visas i filmer. Det är staden för drömmare som är redo att kämpa. Den "riktiga" världen där drömmar inte slår in över en natt. Något som dock gör det lite mindre trovärdigt är hur Pete konstant råkar på stora kända komiker som tar honom under sina vingar. Att han skulle springa på någon är inte helt otroligt, men när han natt efter natt sover på en ny kändis soffa tappas en bit av det realistiska som annars finns över serien.

"Crashing" är en homage till komedins värld, där stand-up står i fokus. För den som älskar stand-up och har koll på sina komiker är detta en ganska mysig serie att se en höstkväll. Vill man istället ha ett gott skratt finns det mängder av serier som gör jobbet bättre.


EXTRAMATERIALET

Förutom det vanliga extramaterialet som extrascener och små klipp med bakom kulisserna-material så får man även Pete Holmes egen special. Det blir ett väldigt bra komplement till serien då det blir en väldigt klar skillnad på kvalité mellan den komik Pete i serien använder och den komik riktiga Pete använder. Även den som inte ser stand-up vanligen kan förstå skillnaden.


TRE SAKER

1. Serien är baserad på Petes eget liv när han först tog sig in i branschen.

2. Några av de komiker som dyker upp regelbundet i serien som sig själva är Artie Lang och T.J. Miller.

3. Idén till "Crashing" kom först under en sketch där Pete Holmes pitchade olika idéer till regissören Judd Apatow.


EMMA ÅKERLIND (2017-11-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2017
Bolag: Warner Home Video
Tema: HBO-original
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Guest Star Fan Club, Comedy Extras, Pete Holmes: Faces and Sounds, About Crashing, The Art of Crashing
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA