En anthem till det som är annorlunda

FILMEN

2009 stod Hugh Jackman på scen och visade att han var en sann showman. Där och då växte en idé om att göra en musikalfilm om P.T. Barnum, mannen med många idéer som först och främst stod för en storartad show. Nästan åtta år senare var filmen verklighet och världen sjöng med i den kraftfulla "This is me".

P.T. Barnum (Hugh Jackman) har alltid haft en livlig fantasi, men väldigt lite i plånboken. Trots det lyckas han gifta sig med den unga Charity (Michelle Williams) som kommer från en av de rikaste familjerna. Han lovar henne en magisk värld, men det är svårt att skapa magi när man inte äger något. När han får sparken från ytterligare ett jobb bestämmer han sig för att ta livet i egna händer och skapa magi utifrån det enda han har som inte kostar ett öre – sin fantasi. Resultat blir en cirkus med människor som alla förkastats av samhället. Allt från den skäggiga damen till den kortvuxna mannen utklädd till Napoleon.

Trots cirkusens stora succéer är Barnum inte nöjd. Han vägrar låta sina döttrar bli behandlade på samma sätt han blev när han var ung. Därför fortsätter han leta efter tillfredsställelse och bekräftelse från de "finare" kretsarna. Hans letande gör dock att han glömmer det han redan har. Fantasin och kärleken han skapat grunden han står på. Är det värt det i slutändan?

"The Greatest Showman" är en historia om att våga utmana ödet för att följa sina drömmar, vem man än är. Det är en anthem för alla som är annorlunda och en gång fått utstå omvärldens grymhet. Den gör det genom en välplanerad story, karaktärer man fastnar direkt för och låtar som sätter sig direkt. Att det tagit åtta år att göra filmen märks i alla fantastiska detaljer. Fotot är genomtänkt och vi tas med till en värld som inte liknar något tidigare visat.

Det enda som drar ner betyget är att det går för fort. Jag vill ha mer, jag vill lära känna karaktärerna ännu närmare och se dem kämpa mot de som hatar. Kanske är det bara ett ytterligare bevis på att filmen lyckas nå ut till sin publik. Man vill inte att den ska sluta.

"The Greatest Showman" är filmen du ska se när världen sviker och du behöver något som drar upp dig. Eller när du behöver en film till kompiskvällen. Eller när du bara vill se en välgjord film som berör. Kort och gott – se den.


EXTRAMATERIALET

Den som älskar extramaterial och att följa med i processen bakom en film blir inte besviken. Här får man nämligen två timmar där människorna som ligger bakom filmen entusiastiskt berättar om de olika delarna om resan.

Den personliga favoriten bland extramaterialet är när varje låt gås igenom av låtskrivarna, regissören och Hugh Jackman. Låtskrivarna berättar om hur de har skrivit låtarna och regissören pratar om deras betydelse i filmens helhet. Gillar man musikal är det lätt att bli aningens starstruck.

Extramaterialet erbjuder även flera sätt att se på filmen. Tycker man det är tråkigt att se filmen som den är kan man samla vännerna och köra sing-a-long, eller fördjupa sig ännu mer i skapandet genom att se med kommentarer av regissören. Båda rekommenderas.


TRE SAKER

1. Låtskrivarna Benj Pasek och Justin Paul var tämligen okända när de började skriva för filmen. Under filmens produktion har de dock hunnit skapa sig namn värda att nämnas som textförfattare till "La La Land" och låtskrivare till succémusikalen "Dear Evan Hansen".

2. Rebecca Ferguson är den enda som inte sjunger själv i filmen. Anledning är att hon tyckte Loren Allred som sjöng demoversionerna var så perfekt att hon tyckte att Loren skulle få sjunga i filmen också.

3. Låten "This is me", som nominerades till en Oscar för bästa låt, skrivs på en flygplan dagen innan den skulle sälja in hela filmen.


EMMA ÅKERLIND (2018-05-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
The Family Behind The Greatest Showman, The Songs, The Spectacle,
Galleries, Music Machine, Sing Along, Audio Commentary, Theatrical Trailers
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA