Tät thriller i iskall och bister stämning

FILMEN

Taylor Sheridan, skådespelaren som blivit manusförfattare, kompletterar sin tematiska "American Frontier"-trilogi med "Wind River" som han även regisserat. Trilogin har föregåtts av "Sicario" och "Hell or High Water". Den här gången utspelar sig filmen i vädermässigt bistra Wyoming och specifikt i indianreservatet Wind River.

Jeremy Renner spelar Cory Lambert, en viltvårdare och jägare i reservatet som tar hand om vilda rovdjur såsom vargar och pumor. Han kan området som sin egen bakficka och när han spårar några pumor som givit sig på boskap hittar han en död kvinna i snön. Hon är barfota och har tagit sig väldigt långt på ren vilja innan hon avlidit. Det värsta är att Cory förstås känner igen henne. Hon är en ung indiankvinna som han känner mycket väl.

Det hela rör upp minnen i Cory. Några år tidigare försvann hans egen dotter som han har tillsammans med en indiankvinna och hittades död utan att någon kunde förklara varför. Smärtan blev allt för svår och sorgen gjorde att hans äktenskap upplöstes och han har numera delad vårdnad om en yngre son.

Cory kontaktar givetvis polisen som kallar in FBI. Närmaste agent tillgänglig är Jane Banner (Elizabeth Olsen) som alldeles för olämpligt klädd anländer till den isande kylan och snöstormen. Indianerna är vana vid att bli förbisedda av myndigheterna och tror inte mycket om Jane, och hon känner sig direkt som kniven bland gafflarna, men hon vill ändå göra ett rättvist och bra jobb. Corys kunskaper om reservatet och hans duktiga spårningsförmåga gör honom till en naturlig partner för att lösa brottet, men fallet ska visa sig vara betydligt mer invecklat än vad det först verkade vara.

Filmen skiftar skepnad några gånger under resans gång och landar i ett betydligt mer actionbetonat format än vad som känns logiskt utifrån hur allting startar. Det är både oväntat och välkommet, om än aningens överdrivet. Den initiala stämningen i filmen är tät och lurig och att det ska leda till pang-pang med extra allt känns alltså både bra och dåligt.

Bra känns dock miljön i filmen. Det är så lätt att avfärda USA som storstäder eller städer över huvud taget, men det här är förstås något annat. Öppna vidder och små samhällen av förbisedda, fattiga indianer. Dessutom hävdar filmen att den är verklighetsbaserad, om än inte på en specifik historia utan på många. Det gör filmen viktig och som thriller är den fullt godkänd.


EXTRAMATERIALET

Tre minuter bortklippt fördelat på två scener där den första introducerar Jane tidigare i historien. Även om scenen är lite kul tack vare en näbbig hotellreceptionist tycker jag det var bra att Jane kom in i filmen där hon kom in.

Runt tio minuter fördelat på fyra kortare featuretter kompletterar extramaterialet (utöver trailers till andra filmer) där samtliga innehåller frikostigt med utdrag ur filmen och lite talking heads som betar av karaktärer och regissör. Med tanke på hur kort det är sammanlagt blir det inte mer än lite skrapande på ytan, men alltid något.


TRE SAKER

1. Kul att två Avengers spelar mot varandra. Renner (Hawkeye) och Olsen (Scarlet Witch) har ju mötts i några filmer i Marvels filmuniversum. Dessutom dyker Jon Bernthal upp i en liten men viktig biroll och han är ju på sätt och vis med i samma universum som The Punisher.

2. I den enda scenen som Bernthal är med lyckades han under inspelningen bli av med fyra (!) tånaglar. Aj!

3. På grund av ett rättsfall 1978 är lag och ordning när det gäller brott av icke-urinvånare i reservatet en komplicerad och trasslig röra som gör det nästan omöjligt för polisväsendet att lösa brotten. Detta och faktumet att försvunna indiankvinnor inte hamnar i någon statistik är en orsak som någon att göra en film om det hela.


ANDERS JAKOBSON (2018-05-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Deleted Scenes, Making of Featurettes
RECENSERAT DENNA DAG (1/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA