Gammal brottslighet får ny inriktning

FILMEN

"Sicario 2" inleds med en amerikansk raid ute i öknen nattetid. En grupp mexikaner försöker ta sig över till den amerikanska sidan. Så långt är allt som vanligt, de här flyktingströmmarna har ändå pågått i åratal. Men så händer något. En person sätter sig ned, öppnar upp sin ryggsäck och börjar be. När soldaterna närmar sig detonerar personen en bomb. Nästa scen är ruskigt effektivt filmad. En livlig befolkad butik någonstans i USA filmas utifrån och mitt i folkmassan kan man se en man som kliver in i butiken, börjar be och sedan detonerar han en bomb. Tittaren får några rejäla knytnävsslag i magen per omgående.

Filmens inledning berättar omgående att den här uppföljaren handlar om något helt annat än den första filmen. Knarkkartellerna i Mexiko har börjat smuggla självmordsbombare och andra terrorister in i USA. Knark kostar för mycket i förhållande till riskerna så kartellerna har ställt om till en helt ny affärsplan.

Planen från utrikesministern och hans närmaste utgår från lärdomar de säger sig ha dragit i Irak: Det är lättare att strida mot fiender om de strider sinsemellan. Söndra och härska blir metoden och då ges Matt Graver (Josh Brolin) och Alejandro (Benicio Del Toro) från den förra filmen helt fria händer. Resultatet blir förstås våldsamt.

Gemensamt för de båda "Sicario"-filmerna, förutom Brolin och Del Toro, är att även om ramhandlingen kan diskuteras så känns de enskilda händelserna väldigt realistiska. Från ett kidnappningsdrama i Mexiko till scenerna med självmordsbombare och vidare till strider ute i ödemarken. Häri ligger också filmseriens största styrka och är det som verkligen lyfter den.

Upplösning av "Sicario 2" blir dock både utdraget och lite ofokuserat. En del saker fortsätter i samma hjulspår medan andra förändras. Filmens slutscen öppnar förstås för en tredje film och den ser redan ut att vara i produktion.


EXTRAMATERIALET

Trailer för en annan film. I övrigt är det tomt på denna utgåva.


TRE SAKER

1. Man valde bort Emily Blunts karaktär den här gången för att man inte ville ha någon med en rättrådig moralisk kompass, vilket var vad hon stod för i den första filmen.

2. Filmen tillägnas den numera avlidne kompositören Jóhann Jóhannsson som gjorde musiken till den förra filmen.

3. "Sicario 2" utannonserades bara en månad efter att "Sicario" hade släppts. En av anledningarna är att manusförfattaren Taylor Sheridan redan från början planerat en trilogi. Den tredje filmen verkar redan vara på gång och det ryktas om att Emily Blunts karaktär återvänder till den.


THOMAS HELSING (2018-11-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Nordisk film
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (29/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA