Jack Ryan... från början

FILMEN

Jack Ryan är knappast något nytt namn för oss som gillar den här typen av filmer. Harrison Ford, Alec Baldwin, Ben Affleck och Chris Pine har alla spelat honom i olika filmatiseringar. Den här gången är det John Krasinskis tur att axla rollen och han gör det bra. När vi träffar Jack har han jobbat som analytiker på CIA i fyra år och tack vare att han hittar en terrorist (baserat på betalningar) får han följa med ut på fältet. Och här märker vi snabbt att Jack är analytiker och inte agent. Han kan inte skjuta (missar i stort sett hela tiden), förhöra eller slåss speciellt bra. Han är dock smart och bra på att hitta lösningar. Dessutom är han spontan och det lönar sig. Jack får fram resultat och han blir populär.

Jag gillar att vi får se en Jack Ryan som är ung, naiv och inte en superagent. Nu har jag inte läst böckerna och vet inte hur han porträtteras där med det är befriande att se en tafflig superagent om man kan kalla honom för det. Eller en superagents födelse kanske är mer rätt. Förutom Krasinski ser vi Wendell Pierce som hans chef James Greer och Abbie Cornish som hans flickvän Cathy Mueller. Terroristen och dennes bror spelas av Ali Suliman och Haaz Sleiman och de är riktigt övertygande i sina roller. Beräknande och ondskefulla.

Denna den första av vad jag bara kan gissa flera säsonger (säsong två bekräftades redan innan säsong ett visats) är åtta avsnitt lång. Avsnitten varierar mellan 43 och 66 minuter i längd och det hela känns riktigt lagom och man kan beta av den rätt snabbt om man så önskar. Det som ska bli intressant att se i kommande säsonger är om man lyckas behålla den oskyldighet och osäkerhetskänsla som vilar över Jack eller om han i kommande säsonger blir just den där superagenten som jag inte vill se honom som. Helt klart en utmaning för seriens skapare…


EXTRAMATERIALET

Några borttagna scener är allt vi bjuds på.


TRE SAKER

1. Det är rätt irriterande att man valt att göra textningen gul. Inte alls bekvämt att se på.

2. Ni som sett filmerna kommer se en hel del kopplingar.

3. Timothy Hutton dyker upp och är som vanligt en fröjd att se.


HANS-ÅKE LILJA (2019-07-31)
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2019
Bolag: Warner Home Video
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Deleted scenes
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (26/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA