Actionhjälte blir surtant

FILMEN

Dags för en ny film i "Terminator"-serien och det första du ska göra innan du ser den är att glömma allt du sett efter "Terminator 2". Den här gången är undertiteln "Dark Fate" och både Arnold Schwarzenegger och Linda Hamilton är tillbaka i sina paradroller. Dessutom är manus skrivet av James Cameron som även skrev manus till de två första filmerna och vad han gjort här är att han låtsas som om alla filmer efter "Terminator 2" aldrig hänt. Här tar man i stället vid där den slutade, hittar på en brygga från då och fram till nu 22 år senare och sen är vi igång.

Utan att avslöja allt för mycket om handlingen så inleder man med en bra förklaring till hur vi tar oss från film två till denna. Nu är det dock bättre och mer avancerade terminators som jagar människorna. Speciellt Dani Ramos eftersom hon, precis som John Connor tidigare, påverkar framtiden negativt för maskinerna. När det gäller Arnolds roll så är den mindre. I den andra filmen var det han som skulle försvara John Conner men nu är det en annan frihetskämpe vid namn Grace som fått det uppdraget. Även Grace är från framtiden. Hon får även hjälp av Linda som Sarah Connor och Arnold som en äldre och grånande Terminator.

Handlingen fungerar rätt bra. Man har ändrat lite på det vi är vana med hur "Terminator"-universumet fungerar men man förklarar det och jag köper det. Vi bjuds på en ganska enkel handling överöst med en massa action. Har man sett tidigare "Terminator"-filmer så vet man vad man kan förvänta sig, och man blir inte besviken.

Jag var inför väldigt spänd och nöjd med att Linda Hamilton skulle dyka upp igen och hon är visserligen lika tuff som i de tidigare filmerna, men varför är hon så sur hela tiden? Visst, hon har faktiskt en anledning och jag hade kanske varit ännu surare än vad hon är men det blir ganska trist i filmen. Jag förväntade mig denna tuffa actionhjälte som hon ändå är i de första filmerna. Nu känns hon mest som en gnällig surtant som visserligen kan skjuta vilket vapen som helst men ändå…Nej, det fungerar inte riktigt.

Men för att sammanfatta så är "Terminator: Dark Fate" sevärd. Det är action och vi får det vi förväntar oss från en "Terminator"-film. Gillar man dessa filmer, se den. Förväntar man sig en djupare handling, då ska man välja något annat.


EXTRAMATERIALET

Vi får ett gäng bakom kulisserna-filmer där vi får se hur filmen spelades in och det är alltid kul. Man pratar även en hel del om hur man fick med Linda Hamilton i serien igen. Det är lite kul att se Arnold gå runt med saker i ansiktet som senare ska bli delar av roboten under hans skinn som dyker fram när huden över skadas. Helt okej extramaterial, men inte så mycket mer.


TRE SAKER

1. Även i denna film kommer man från framtiden i en stor energibubbla och det är helt okej, men man verkar ha blivit sämre på att bestämma var de ska landa. Alla i den här filmen landar nämligen i luften och den som kommer faller sedan till marken från en ganska hög höjd.

2. En ung Edward Furlong syns i en scen men jag är ytterst tveksam till om det faktiskt är han eller bara en datoranimering av honom…

3. Blir det fler filmer känns det lite som om Arnold har lämnat över facklan till andra skådisar i och med denna film men det återstår att se. "Terminator" utan Arnold? Nja, inte helt lyckat…


HANS-ÅKE LILJA (2020-03-17)
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2020
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Deleted and Extended Scenes, A Legend Reforged, World Builders, Dam Busters: The Final Showdown
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (14/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA