Marveltrio i rejäl actionmacka

FILMEN

Med tre beståndsdelar från Marvels filmuniversum känns det som "Extraction" borde ha varit en biofilm snarare än ett Netflixoriginal. Den första beståndsdelen är den mest uppenbara: självaste Thor, Chris Hemsworth gör huvudrollen som trasiga legosoldaten Tyler Rake. De andra två finns bakom kameran. Joe Russo, regissör till några av de tyngsta filmerna i Marvelvärlden, har skrivit manuset medan långfilmsdebuterande regissören Sam Hargrave tidigare mest jobbat med stunts och actionkoreografi till bland annat Marvels filmer.

Med den sista informationen i bagaget kommer det kanske inte som någon överraskning att det är en sanslöst actionpackad film vi har att göra med. Den är baserad på en grafisk roman som Ande Parks skrivit tillsammans med Joe Russo och hans bror Anthony. Jag har inte läst den men ser vid lite snabb research att vissa detaljer har ändrats och fram för allt att filmen utspelar sig på en helt annan plats.

I Dhaka, Bangladesh, kidnappas Ovi Mahajan Jr (Rudhraksh Jaiswal) sonen till en fängslad indisk knarkkung. Den som ligger bakom det hela är värsta konkurrenten Amir Asif (Priyanshu Painyuli) som har hela Dhaka på sin payroll. Den fängslade Ovi Mahajan Sr (Pankaj Tripathi) instruerar sin underhuggare Saju Rav (Randeep Hooda) att lösa situationen med motiveringen "gör du inte det, dör din familj". Saju ser ingen annan lösning än att kalla in dyra specialstyrkor och det är då Tyler Rake och hans team kommer in i bilden. Tyler löser problemet väldigt snabbt men hela hans team blir nedmejade av Saju som alltså inte anser sig ha råd att betala för det han beställt samtidigt som han ser sig tvungen att garantera juniors säkerhet.

Situationen blir väldigt märkligt snabbt eftersom Tyler nu har den fritagna pojken med sig och attackeras från alla möjliga håll och kanter. Men är man en jävel på att döda och klara sig ur vilken situation som helst så är väl inte det något problem?

En del av mig går igång på den snygga actionleveransen medan en annan del knorrar lite åt filmens brister. Det är oerhört rörigt kring vilka som egentligen är Tylers motståndare i det småskaliga krig som bryter ut. Det som gör det ännu mer knepigt är att han så småningom samarbetar med Saju - mannen som mejat ned nästan alla Tylers kompisar. Det känns rätt så luddigt om man ska titta på trovärdigheten. Något annat som irriterar mig lite är att actionbiten varvas med lite mer lugnare partier där Tyler och Ovi pratar allvar med varandra och Tyler delar med sig av känslor som han tryckt tillbaka. Detta känns inte heller helt trovärdigt och även om jag verkligen gillar Chris Hemsworth så är dessa sentimentala bitar inte det bästa han gjort som skådespelare.

Men det är actiondelen som är det viktiga och den är det svårt att klaga på. Låt gå för att det inte är en film som letar in sig på årsbästalistan - för stunden fungerar den fint.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Den maffigaste actionsekvensen är utformad så att den ser ut som en enda lång tagning på 11 minuter.

2. Som någon sorts märklig motpol till detta har filmen 15 minuter eftertexter, vilket är en åttondel av filmens längd.

3. Slutet på filmen är medvetet luddigt, vilket lämnar en liten dörr på glänt till en eventuell uppföljare.


ANDERS JAKOBSON (2020-05-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (9/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA