Tekniktung superhjältefilm

FILMEN

"Bloodshot" var en av de filmer som drabbades hårt av Coronapandemin. Den gick upp på biograferna 13 mars och redan då var det i princip kört. Möjligheten att håva in fina biopengar gick åt spillo och drygt två månader senare finns det fysiska exet att handla hos återförsäljarna. Tråkigt för filmbolagets budget, men inte så mycket att göra åt det.

Detta är ytterligare en superhjälteadaption av en betydligt smalare serie än det som produceras av jättarna DC och Marvel. Jag hade faktiskt inte hört talas om "Bloodshot" tidigare, vilket kanske säger mer om hur à jour jag är när det gäller moderna serier än dess allmänna spridning.

Vin Diesel spelar soldaten Ray Garrison som efter en gisslanfritagning i Mombasa blir kidnappad av en karikatyrisk psykopat (Toby Kebbell) som först dödar Rays fru och sedan knäpper Ray. Märkligt nog överlever han. Eller, snarare, någon ser till att han väcks från de döda. Dr. Emil Harting (Guy Pearce) har ersatt Rays blod med naniter som gör honom osårbar och dessutom superstark. Ray har inga minnen av sitt förra liv, i alla fall inte till en början, men så börjar små fragment dyka upp som slutligen leder honom till att spåra upp psykopaten och utföra sin hämnd.

Det är dock något lurt i hela situationen. Är allting så som det verkar vara eller finns det anledning för Ray att ifrågasätta det som händer?

"Bloodshot" är en ganska tekniktung film. Till att börja med till sitt innehåll där Ray är en av flera uppgraderade soldater. De andra har inte samma egenskaper som han, men alla är skapade av Harting och styrda av honom. Vidare har det krävs mycket dataanimationer för att få till allt från spektakulära datasystem till avancerade actionsekvenser. I det senare blir det dessvärre lite för uppenbara CGI-karaktärer som gör omänskliga saker och här kommer regissören David S.F. Wilsons bakgrund som dataspelsproducent tydligt fram. Det känns emellanåt som dataspelssekvenser och det blir lite trist.

Redan för elva år sedan hackade jag på "Vin Diesels stela skådespeleri" och det är för mig obegripligt att han är den superstjärna som han verkar vara (inte minst om man lyssnar på ryggdunkarna i extramaterialet). Visst, han fungerar absolut som actionskådespelare, men replikerna levereras som om han går på tung lugnande medicin. Det är ju förstås inget nytt.

Stundtals gillar jag det jag ser, men sen blir det lite som att filmen ställer sig bredvid andra alternativa superhjältefilmer som på ett plan vill bli starten på en filmserie, men som inte riktigt får det rätta fästet. Jag har svårt att tro att vi kommer att få se mer av "Bloodshot", men jag kan ju givetvis ha helt fel i det.


EXTRAMATERIALET

Blocket med borttaget material innehåller ett alternativt slut, eller en alternativ slutscen, som i sitt tidigare utförande är betydligt enklare än den som hamnade i filmen. Några kommentar omringar scenen där vi får veta att det var bolaget som ville ha en annan scen trots att den kostade avsevärt mer.

Två bakomfilmer ligger med. Den ena om hur serieförlagan adapterades och den andra om de olika karaktärerna. Även om det finns lite kul info här, landar dessa filmer som så många andra bakomfilmer i klubben för inbördes beundran där det nästan framstår som att alla inblandade enligt kontrakt måste prata väl om varandra. Mest tunt blir det när Eiza González berättar hur förträfflig regissören David S.F. Wilson är på sitt jobb och berättar att han gjort dataspel och trailers (?!)... Snark!

Inte ens några minuter med bloopers får mig på bättre humör, men de finns där i alla fall.


TRE SAKER

1. Seriebolaget som publicerat "Bloodshot" heter Valiant Comics.

2. Detta är den första adaptionen av en serie från Valiant Comics.

3. Från början var det tänkt att det skulle finnas en postcreditsscen som skulle introducera Harbringer, en annan figur ur Valiant Comics stall. Så blev det tydligen inte


ANDERS JAKOBSON (2020-05-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2020
Bolag: Sony
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Deleted & Extended Scenes, Outtakes & Blooper Reel, Initiate Sequence: Directing Bloodshot, Forgotten Soldiers: The Cast of Bloodshot
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (4/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA