Ihopslängt om pandemin i pandemin

FILMEN

Att vissa driftiga filmskapare passar/-de på att göra filmer under pandemin inspirerad av den samma har säkert skett över hela världen. Här i Sverige var det Josephine Bornebusch som gjorde den mycket lyckade "Orca" och i England heter deras variant "Locked Down". Grundhistorien handlar om ett par som mest är i sitt hus under lockdown men med hjälp av videosamtal pratar med både släkt, vänner och kollegor.

Den lilla twisten är att paret - Paxton (Chiwetel Ejiofor) och Linda (Anne Hathaway) - är mitt i en separation och mer eller mindre tvingas tillbringa denna instängda tid med varandra. Halvkarantänen påverkar dem negativt och känslorna går upp och ned. Men, ska det visa sig, de hittar ett gemensamt spår när en idé om en avancerad diamantkupp uppstår. Ja, det här är alltså en heistfilm även om det tar ett ganska bra tag innan vi hamnar där. Jag ska ärligt säga att jag hade missat den lilla detaljen när jag började titta på filmen och den här utvecklingen kommer som en överraskning.

Dock är det inget som lyfter filmen till några fantastiska höjder. Jag tycker att det är en rörig och bökig film som har en viss känsla av att den är lite väl hastigt gjord. Läser man lite trivia framkommer det att filmen spelades in under 18 dagar och att Ejiofor och Hathaway fick ha fusklappar att titta på då de inte hunnit memorera manuset. Sådana småsaker märks även om det inte märks på själva skådespelet. Ejiofor och Hathaway gör så gott de kan.

Eftersom det är en film med inslag av videosamtal dyker en del välkända ansikten upp i små roller. Till exempel Ben Stiller, Ben Kingsley, Mindy Kaling och Claes Bang. Det kanske allra mest oväntade ansiktet i sammanhanget är Eva Röse som får finna sig i att få sparken av Anne Hathaways karaktär. Något till cv:t.

Men som sagt med andra ord: filmen har ett tveksamt flyt och lyckas inte riktigt få till ett slutresultat som matchar ambitionerna - eller skådespelarna.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Två videofejor som får lite mer utrymme utanför skärmarna är Mark Gatiss och Stephen Merchant och båda gör roller av det mer komiska slaget.

2. Regissören Doug Liman har filmer som "American Made", "Edge of Darkness" och "Mr and Mrs Smith" på meritlistan. Manusförfattaren Steven Knight kontrar med "Allied", "Locke" och "Pawn Sacrifice" med många fler. Välmeriterade herrar.

3. Paxton har något gammalt skräp i straffregistret som gör det svårt för honom att ta olika jobb. För att kunna jobba över huvud taget får han ett falskt namn av sin chef, nämligen Edgar Allen Poe. Chefen förstår inte vad det är för konstigt med det namnet.


ANDERS JAKOBSON (2021-02-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: HBO
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (4/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA