Robert, den visuella komikern

FILMEN

Robert Gustafsson har kallats Sveriges roligaste man ett otal gånger och efter att ha sett nästan tre timmar med hans sketcher är jag benägen att hålla med. Han är riktigt rolig och dessutom har han en otrolig förmåga att gestalta olika "gubbar", allt från Jonas Gardell till Magnus Härenstam.

Magnus Härenstam gör han till exempel mycket trovärdigt i en sketch föreställandes ett inslag i TV-serien "Fem myror är fler än fyra elefanter" tillsammans med Johan Rheborg och Lena Philipsson. Här är det dock Johan Rheborgs mycket porträttlika tolkning av Brasse som imponerar mest.

Även i sketchen där han spelar Jonas Gardell finns Rheborg med. Här spelar han Jonas partner Mark Levengood. Just Robert och Johan har ett väldigt bra samspel. Något som förvånade mig var däremot Lena Philipsons medverkan. Vi får se en hel del sketcher där Lena är med och hon var förvånansvärt rolig faktiskt. Nu är det ju kanske inte så svårt att vara rolig när man spelar mot folk som Robert Gustafsson och Johan Rheborg men ändå.

Det är även en hel del inslag från "Parlamentet" och även om jag aldrig riktigt fastnat för serien måste erkänna att jag nu är rätt sugen på att se mer och det är ju ett gott betyg.

Dessutom får vi se gubbar som Greger, Roland (från "Torsk på Tallin") och imitationer av Carl Bildt och Ingmar Bergman. Som jag sa tidigare är Robert fenomenal på att förställa såväl riktigt som påhittade människor.

Förutom nästan tre timmar filmklipp får vi även dryga halvtimmen med Roberts bästa radiosketcher på en egen CD och även om dessa inte på långa vägar är lika roliga som de på DVD:n så är de helt klart underhållande. Det är ju bara att erkänna, Robert är en komiker man ska se för att uppskatta till fullo. Hans minspel och kroppsspråk är något man sällan ser någon annan svensk komiker komma i närheten av.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av ytterligare några sketcher som jag inte riktigt kan se varför de hamnade under extramaterialsfliken och inte bland de andra på skivan.

Dessutom får vi en hel drös med reklamfilmer Robert gjort, lite privata filmer samt en intervju.


TRE SAKER

1. Det är rätt mycket snusk i Roberts skämt och i lagom mängd är det roligt men det blir lätt lite för mycket ibland, tyvärr.

2. Som jag sa tidigare är hans version av Jonas Gardell väldigt träffande. Jag såg nyss Gardell live och Roberts version är mycket lik originalet.

3. Vi får också se när Robert imiterar Tony Rickardsson och just dessa sketcher har han ju byggt ut till en hel serie. Bland annat har han ju gjort en grej av att göra dessa i diverse sportsammanhang. Tyvärr innehåller inte DVD:n så många av dessa sketcher.


HANS-ÅKE LILJA (2007-11-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin humor
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Humor
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Påsk- & Julenötter från Norsk TV, privata filmer från bl.a. Roberts 40-års föreställning på Berns, Intervju.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (8/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA