Matinéäventyr med vissa problem

FILMEN

Om en film innehåller kända namn som Marlon Brando, Tom Selleck, Catherine Zeta-Jones, Benicio Del Toro och Rachel Ward, är skriven av Mario Puzo ("Gudfadern") och regisserad av John Glen (fem "James Bond"-filmer) och man ändå aldrig tidigare hört talas om den, vad säger det då om filmen? Är det en kass kalkonfilm eller beror det på något annat?

I fallet "Christopher Columbus: The Discovery" (1992) kan det mycket väl bero på att en konkurerande film - "1492" (i regi av Ridley Scott) gjordes samma år, då 500 årsjubileumet av Amerikas upptäckt firades. För jag skulle inte säga att "Christopher Columbus: The Discovery" är en kalkon, men kanske inte någon klassiker heller.

Stuket på filmen är dock klassiskt. Det är ett matinéäventyr precis som gamla tiders äventyrsfilmer. En riktig strapats till resa som då och då avbryts för svärdfäktande eller handgemäng, manliga skådespelare med skägg och fagra damer, och pampig musik.

Och med 400 miljoner kronor i budget så borde "Christopher Columbus: The Discovery" varit mycket bättre än vad den är, men stundtals känns filmen verkligen lågbudget. Antingen det eller så är vissa skådespelare helt fel i rollerna, Tom Selleck som spanska kungen känns lika utklädd och fel som vem som helst i Richard Hoberts superflopp "Tre solar".

Det är George Corraface som spelar upptäckaren Columbus. Hans mål är såklart Indien där förebilden Marco Polo berättat om osannolika rikedomar. För att få medel till resan vänder han sig efter lite krångel till det spanska hovet, där han blir grillad av inkvisitionsledaren Torquemada (Marlon Brando), men kan strax därpå segla iväg med de tre skeppen Santa María, Pinta och Niña.

Seglatsen blir omtumlande då både portugisiska sabotörer finns ombord och besättningen vänder sig emot Columbus vansinnesresa. Lagom till när han ska avrättas så skådas land och spanjorerna ansluter till "Indien". Snabbt dyker urinvånarna upp och det blir en del turbulens bland de giriga sjömännen över de rikedomar de förväntat hitta, och Columbus återvänder hemåt för att redovisa för sina investorer om sina upptäckter.

Som matinéäventyr är filmen godkänd, men det är inte så mycket mer än så. Det blir aldrig speciellt rafflande eller spännande. Skådespeleriet är dock övervägande bra med bland annat en ung Benicio Del Toro som en fullständigt vansinnig och jobbig sjöman med obehaglig attityd.

Huvudrollsinnehavaren George Corraface, som mest figurerat i europeiska (framför allt franska) produktioner, bär dock upp rollen som den envisa upptäckaren på ett bra sätt.


EXTRAMATERIALET

I vanlig Studio S-ordning har diverse småplock samlats ihop till ett ganska rejält extramaterial, även om det mesta handlar om texter och inte rörliga bilder.

Stor höjdpunkt är trivian om Marlon Brando, denna mycket speciella skådespelare och person. Även om det mesta handlar om hur mycket pengar Brando fick för olika roller samt vilka han tackade nej till, så roas jag mycket av den näst sista trivian: "Brando was an avid user of the Internet in his final years, often going into chat rooms to start arguments". Brando var ett troll!

För mer trivia om Brando, gå till IMDB varifrån all trivia på skivan plockats.


TRE SAKER

1. Även om titeln bär namnet "Christopher Columbus" så refereras det under hela filmen till karaktärens spanska namn "Cristóbal Colón".

2. Det "Indien" som Columbus upptäckte på denna första av tre resor var i själva verket Bahamas.

3. Innan filmen kom ut bad Marlon Brando om att få sitt namn borttaget från rollistan då han inte tyckte att Columbus inblandning i utrotningen av Amerikas urbefolkning kom fram i filmen. Detta ämne betydde mycket för Brando som 1973 skickade fram en mexikansk skådespelerska i rollen som en indiankvinna för att tacka nej till hans Oscar för "Gudfadern". De sista filmrollerna han gjorde var enbart för att samla in pengar till att göra den "definitiva" filmen om Amerikas urinvånare. Vilket aldrig hände.


ANDERS JAKOBSON (2007-12-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Widescreen 16:9
Extramaterial:
Specialskrivna biografier med Marlon Brando, Tom Selleck, George Corraface, Rachel Ward, Catherine-Zeta Jones, Benicio Del Toro, Robert Davi, regissören John Glen samt manusförfattaren Mario Puzo, Filmografier, Originaltrailer, Trivia om filmen och Marlon Brando, Studio S-trailers.
RECENSERAT DENNA DAG (27/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA